Iz Hrvatske najavljuju dvije moguće reakcije na zahtjev BiH za procesuiranje generala

by Tuzla Info
| 9:55

Hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ) u sljedećih nekoliko dana bi se trebao sastati s generalima operacije “Bljesak”, koja se desila u maju 1995. godine, a čije procesuiranje traži Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovo je objavio Jutarnji list te je izdvojio dvije moguće reakcije ove susjedne države. Kako su naveli, Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović su saglasni da zahtjev nije potkrijepljen dokazima i da ga treba odbaciti. Tvrde da nisu saglasni o načinu kako to učiniti.

Milanović smatra da to treba uraditi na osnovu zaključka vlade čiji je bio premijer, iz 2015. godine, a to je Zaključak o saradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u krivičnim postupcima. Podrazumijeva da Ministarstvo pravosuđa prilikom postupanja po molbama pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto, pazi na moguće povrede domaćeg javnog poretka ili drugih bitnih državnih interesa te u slučajevima koji grubo krše ova načela, odbije postupiti po takvim molbama.

S druge strane, premijer Plenković želi zauvijek riješiti ovo pitanje. Jutarnji list se u prilog ovoj tezi pozvao na izjavu državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josipa Salapića.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave donosi procjenu hoćemo li dokumentaciju proslijediti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), pa će ono odlučiti hoće li se pokrenuti istraga ili neće. Moguće da DORH prouči dokumentaciju i na temelju toga može odbaciti sve, može pokrenuti istragu ako za to postoje elementi. Ukoliko DORH odbije podići optužnicu po međunarodnom pravu prema tim ljudima, više ne bi trebao postupati”, ocijenio je Salapić.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina zahtijeva procesuiranje 14 zapovjednika koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila.

 

Tuzlainfo/Klix.ba