VIDEO/FOTO/ Tuzlaci 13. put uživali u Danu italijanske kuhinje

by nedim
| 21:31

Udruženje Italijana “Rino Zandonai” Tuzla po trinaesti put organizovalo je manifestaciju Dan italijanske kuhinje u Tuzli.

Program je održan na platou Trga sloboe, a građani su imali priliku da degustiraju tradicionalnu italijansku hranu koju su pripremile članice Udruženja i Kluba Trentini.

Želja članova udruženja je bila da žiteljima Tuzle pokažu kulinarske vještine koje su naslijedili od svojih predaka dolaskom u Tuzlu prije više od jednog stoljeća. Članice i članovi Udruženja, kao i profesionalni kuhari iz Italije, ovom prillikom predstavili specijalitete ove mediteranske zemlja, a realizovan je i defile članica koje su nosile narodne nošnje iz Italije i BiH.

Italijanska kuhinja poznata je po raznovrsnim pastama, pizzama, ali i špagetama. Najveći broj ponuđenih jela bile su upravo makarone i špagete za koje se koriste različiti prelivi i sosovi.

Nezaobilazni dio gastronomske ponude bile su i pizze sa kojima su Italijani osvojili čitav svijet, ali i lazanje. Udruženje građana ”Rino Zandonai” Tuzla trenutno ima oko 300 članova, a djeluje u Tuzli od 1993.godine. Okuplja članove porodica italijanske nacionalne manjine, sa ciljem očuvanja i njegovanja jezika, kulture, tradicije i drugih vrijednosti.

– Prva italijanska porodica na prostore Tuzle stigla je 1880. godine i od tada kontinuirano žive na ovom području. Cilj večerašnje manifestacije je promocija italijanske kulture u pogledu gastronomske ponude, jednostavno da se građanima Tuzle pokaže koja su to italijanska jela. U ponudi su klasična i neklasična jela, slana i slatka jela, uz osvježenje – kazao je predsjednik Udruženja ˝Rino Zandonai˝ Tihomir Knežiček.

Večerašnju manifestaciju svojim nastupom obogatili su i članovi GKUD “Bosna” Tuzla koji će na istom ovom mjestu 9. septembra održati cjelovečernji koncert. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.