VIDEO / Jezero Sniježnica raj za ribolovce i ljubitelje prirode

by nedim
| 21:30

BiH obiluje prirodnim ljepotama kakve ćete, na toliko malom prostoru rijetko gdje pronaći na svijetu.

Sniježnica je naseljeno mjesto naprostu općine Teočak u Bosni i Hercegovini, a poznata je po istoimenom jezeru koje kompletan kraj snabdijeva vodom, a koje je izgrađeno za potrebe termoelektrane u Ugljeviku.

Jezero su puni vodom iz Rastošničke rijeke, a voda se ispušta u rijeku Janju.  Ovo vještačko akumulaciono jezero ima ukupnu površinu od 1,72 hektara. Interesantno je da je njegova najveća dubina 62 metra, širina 1,07 kilometara te dužina 3,45 kilometara.

Dijelovi sela Sniježnica (ranije opština Ugljevik, sada opština Teočak) i Rastošnica (ranije opština Zvornik, sada opština Sapna) su morali biti iseljeni jer su se nalazili na području današnjeg jezera. Pored privatnih objekata, i crkva u Rastošnici (izgrađena 1972. godine) je djelimično potopljena i još uvijek se nalazi u priobalju jezera.

Osim što je Sniježnica lijepa na oko, jezero se konstantno i poribljava te je zbog njega ovaj kraj poznat i po sportsko-ribolovnom turizmu. Među ribama koje se mogu uloviti u ovom jezeru ističu se škobalj, klijen, šaran, štuka, pastrmka, ali i som.

U ljetnom periodu brojni posjetitelji jezero koriste za kupanje odmor u prirodi. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.