VIDEO / Ekovolonteri očistili obalu jezera Sniježnica

by nedim
| 20:00

Jučer je na jezeru Sniježnica bilo kao u staroj sevdalinki… Kiša bi pala, pasti ne može.

Na veliku radost organizatora ekoakcije Rafting klub „Tuzlak“ i preko trideset ekovolontera, skoro cijeli dan je bio lijep i idelan za planirano čišćenje dijela obale u rejonu vikendica u naselju Rastošnica.

Iskusni rafteri kluba i poletna omladina partnerskih udruženja iz Omladinskog resursnog  centara BiH  i Omladinskog centra Teleks su se za til čas rasporedili duž obale, napumpali rafterski čamac i krenuli prikupljati otpad.

Na prvi pogled obale su bile čiste, međutim kada se počelo detaljno raditi, u zalivima i uvalama jezera pronađeno je mnoštvo plastične ambalaže. Plutajući otpad iz vode je prikupljala posada rafterskog čamca, dok su flaše, limenke i kese u travi i ispod lišća na obali, prikupljali ostali volonteri.

Uporedo sa tim poslom, jedna je grupa mladih je postavljala ekotable sa porukama „Čuvajmo jezero Sniježnicu i njegovu vodu“, „Bez smeća je sreća veća“ Ne bacaj smeće, jezero ga neće“.

I tako malo po malo, nakon nekoliko sati rada prikupilo se 44 prepune vreće.

Otpad, kako je i dogovoreno sa načelnikom opštine Teočak Tajibom Muminovićem, preuzela je lokalna komunalna služba i zbrinula ga. Lokalna vlast je, razumljivo, za saradnju bila vrlo zainteresovana, jer na jezeru Sniježnica postoji vodozahvat iz kojeg se napaja lokalni vodovod.

I kada se sve planirano uradilo, bilo je zaista lijepo pogledati preko dva kilometra očišćene obale. Nekako su nam se i trava i voda činili još zelenijim.

Kao i do sada, za sve učesnike ekoakcije je organizovan ručak u prirodi.

Volonteri su bili zadovoljni, međutim kako rekoše, jedva čekaju da se ispuni i obećanje dato iz Kluba da će kao nagradu za volonterski rad za njih u junu biti organizovan rafting na Rijeci Krivaji.

Cijeli tok ekoakcija je snimljen i dronom, pa će Klub ubrzo krenuti u izradu promotivnog filma sa namjerom da populariše građanski aktivizam,  očuvanje prirode kao i raskošnu ljepotu ovog prelijepog jezera.

Ekoakcija pod nazivom “Sniježnica – planinska ljepotica” podržalo je Ministarsto prostornog uređenja i zaštitu okolice i nekoliko lokalnih kompanija.

Autor: Muris Bulić