Hrvatska Vlada objasnila zašto je Vučiću zabranjena posjeta Jasenovcu

by Tuzla Info
| 12:58

Hrvatska vlada komentirala je odluku o nedozvoljavanju dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u privatnu posjetu Jasenovcu i Pakracu. Kako je rečeno, odluka je donesena principijelno, iz dva razloga.

 

Prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom.

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je u proteklim danima informiralo o tome ambasadu Srbije u Hrvatskoj, prenio je Večernji list.

 

Iz Vlade ističu kako Hrvatskoj nije u interesu i da nema namjeru zaoštravati tenzije sa Srbijom, a da se u Hrvatskoj radi i da je hrvatska politika orijentirana na suprotno pokazuje i to da su postignuti pomaci u odnosu sa Srbima, što je vidljivo je i iz političkog života, učešća predstavnika srpske manjine u Vladi te potezima koji jačaju povjerenje i suživot.

Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti da zabrane Vučićevu posjetu Jasenovcu.