Gost na HRT-u: “Dok smo mi imali kulturu, Srbi su imali neke gusle, rakiju i prasetinu”

by nedim
| 22:13

Potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb još jedan je u nizu koji je optužio Srbiju da, kako tvrdi, prisvaja hrvatske književnike uz tvrdnju da je Dubrovnik uvijek bio i jeste “meta tih velikosrpskih prisezanja”.

U HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb i članica Društva hrvatskih književnika Dubravka Brezak Stamać raspravljali su o književnosti, jeziku, ali i o problemu koji je nastao oko srpskog svojatanja dubrovačkih pisaca i književnosti, piše Jutarnji.hr.

Jareb je komentarisao književnike koje Srbija prisvaja.

‘Dubrovnik je uvijek bio i jest meta tih velikosrpskih prisezanja. I dubrovačka književnost kao jedan od najvećih dosega hrvatske kulture, s obzirom da u to doba Srbi imaju eventualno neke gusle, rakiju i prasetinu. Nemaju ništa sličnoga što bi ih svrstalo među druge europske narode i onda vole uzimati dubrovačku književnost i dubrovačku kulturu općenito. Ali kad zatreba, onda prema svemu tome idu topovima i tenkovima, vidjeli smo to u Domovinskom ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki europski kulturni zemljovid’, rekao je Jareb kojeg je potom voditelj pitao je li to falsificiranje povijesti.

‘Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformiranih ljudi, pa da mogu razumjeti što se tu događa’, kazao je Jareb.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.