Tuzlanski kanton

by admin
| 10:57
grb_tuzlanskog_kantona
  •  
  •  
  •  
  •  

Tuzlanski kanton u svom današnjem obliku djeluje od 1994. godine, nastao je konstituisanjem Federacije BiH, kao jedan od deset njenih kantona. formiran je na dijelovima nekadašnje oblasti sjeveroistočne Bosne, odnosno Tuzlanskog okruga. Prema odredbama Daytonskog sporazuma područje Tuzlanskog kantona je teritorijalno zaokruženo cjelinom ili dijelovima trinaest općina: Banovići, Doboj-Istok, Gradačac, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Čelić, Lukavac, Srebrenik, Teočak, Sapna, Živinice i Tuzla kao glavni grad ovog kantona.

Tuzlanski kanton zauzima površinu od 2.649 km2, odnosno 10,1% teritorije Federacije Bosne i Hercegovine ili 5,17% teritorije Bosne i Hercegovine, sa gustinom naseljenosti od 189,8 stanovnika po km2 . Prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku, na ovom području živi oko 610 hiljada stanovnika. Brojem stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton participira sa preko 20%. Na području bivše Tuzlanske regije, prema popisu iz 1991.godine, živjelo je 949.621 stanovnika, sa većinski zastupljenim bošnjačkim stanovništvom, koje čini više od polovine ovdašnje populacije.

Područje Tuzlanskog kantona ima umjereno kontinentalnu klimu sa jasno izraženim godišnjim dobima, prosječnim količinama padavina oko 908,6 l/m, vlažnošću vazduha 79% i srednjom godišnjom temperaturom oko 10,1 stepena C. Najtopliji mjesec je juli, najhladniji januar.

Grb i zastava kantona prikazuju plavo nebo s zvijezdama iznad zelenog, crnog i bijelog zakrivljenog polja koji predstavljaju vegetaciju, te rudno bogatstvo kraja – ugalj i so.

Tuzlanski kanton predstavlja najbogatije područje u energentskim mineralnim sirovinama ugalj-lignit i mrki ugalj (3,2 mlrd tona), jedinstveno nalazište kamene soli u ovom dijelu Balkana (525 mil. tona), kvarcnog pijeska boljeg kvaliteta (11,5 mil. tona), magnezita, krečnjaka, šljunka i pijeska. Upravo na tim potencijalima i njihovoj dugogodišnjoj eksploataciji se i bazira ovdašnja privreda, sa industrijom, kao njenom najrasprostanjenijom granom.

Ovo područje ograničeno je ili duboko ulazi u planine Majevica, Konjuh, Ozren i Trebava koje su ujedno i osnova za sve veći zamah planinskog turizma, ali i dugogodišnju drvnu industriju. Ovaj kanton je izrazito bogat i rijekama  čiji se vodotoci grupišu oko rijeke Spreče, Tinje, Drinjače, Sapne, Sušice i ulijevaju u rijeke Bosnu, Savu i Drinu. Jedna od prirodnih odlika Tuzlanskog kantona je i akumulacijsko jezero Modrac sa površinom od 17 km2, čije obale najvećim dijelom čine prostori općine Tuzla i Lukavac, te manjim dijelom općina Živinice. Pored njega postoji  još nekoliko hidroakumulacija sa polivalentnom namjenom kao što su  jezera Snježnica, Bistarac, Šićki Brod, Vidara, i Hazna.

Područje Tuzlanskog kantona je i sportsko središte BiH, sa najviše registriranih sportskih klubova i organizacija, koji već dvije decenije imaju važnu ulogu u razvoju sporta u BiH.

Korisni linkovi:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tuzlanski_kanton

http://tourism-tk.ba/

http://www.vladatk.kim.ba/

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.