VIDEO / Provozali smo se Fićom koji mami uzdahe na tuzlanskim ulicama

by nedim
| 21:55

Stopirajući na Južnoj magistrali u Tuzli, danas smo imali neobičnu vožnju koju rado dijelimo sa vama.

Na podignuti prst autostopera zaustavio se Muhamed Isić iz Tuzle, sa svojim restauriranim a nekad oronulim starim Fićom. Novinarska radoznalost nam nije dala mira da nesvakidašnju vožnju iskoristimo da je snimimo i porazgovaramo sa Muhamedom o tome kako je došao na ideju da “sredi” Fiću.

Kako nam je kazao, Fićo je proizveden 1982. godine, a Muhamed mu je udahnuo potpuni novi sjaj.

– Ljubav prema ovoj vrsti automobila datira još od djetinjstva. Malo starije generacije se sjećaju da su naši roditelji upravo vozili ovakve automobile, pa je to meni ostalo u sjećanju. A inače, gajim ljubav prema starim automobilima – oldtajmerima. Najprije sam prvo kupio Stojadina i restaurirao ga, nakon toga Fiću i u konačnici u fazi je završetka i restauracija Golfa 1. Uz mene, sve moje stare automobile zavoljeli su i supruga i djeca – priča Muhamed za Tuzlainfo.ba.

Kaže da ljubav prema starim automobila zahtjeva dosta finansija, vremena, ali i živaca.

– Bez vrhunskog majstora Nedima Palića iz Đurđevika ništa ovo ne bi moguće, a spomenuo bih i rođaka Harisa Hercegovca kod kojeg je Fićo bio duže od godinu dana u radionici. Najbitnije je da sve rađeno baš onako kako sam i zamišljao. Treba dosta vremena i truda, ali sam na kraju zaista sretan, dodaje Muhamed.

Dok se vozimo kroz Tuzlu, ljudi se okreću, i zastaju da slikaju.

– Uglavnom, evo vidjeli ste, nailazim na pozitivne reakcije. Ljude me zaustavljaju, hoće da se slikaju, mašu iz svojih automobila gledaju i slično. Nisam mislio da će privući toliko pažnje, ali, evo, jeste i drago mi je zbog toga. Najviše su oduševljene starije generacije koje se sjećaju tog doba, gdje smo gotovo svi sa ovakvim automobilima putovali na more i širom bivše države, kaže Muhamed za naš portal.

Veliki je problem pronaći dijelove iako je to danas opet lakše nego prije, jer internet i razni oglasnici koji se bave tom tematikom sada su nam dostupniji. Ipak, treba sve to pronaći. Po neke sam dijelove išao čak u Beograd, dodaje Muhamed.

Muhamed je mislio na gotovo svaki detalj što ćete se moći uvjeriti na videu koji smo zabilježili.

U razgovoru nam je Muhamed rekao ima još nekoliko zanimljivih ideja vezanih za svog Fiću, a uskoro bi, ukoliko sve bude teklo po planu, Fićo mogao obogatiti i turističku ponudu Tuzle. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.