Video: Tuzlaci i ove godine uživali u tradicionalnoj italijanskoj kuhinji

by nedim
| 19:17
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”, a u organizaciji Udruženja građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” Tuzla, proteklog vikenda na platou Trga slobode upriličen je “Dan italijanske kuhinje u Tuzli”.

Italijanske specijalitete pripremilo je 12 članica udruženja, a manifestaciju je otvario gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, uz prisustvo ambasadora Italije u BiH Marco Di Ruzza, predstavnika vlade provincije Trentino Alexa Marini, uprave udruženja Trentini nel Mondo Armando Maistri predsjednik, Francesco Bocchetti direktor i Paolo Rossi savjetnik.

Prva italijanska porodica na prostore Tuzle stigla je 1880.godine i od tada kontinuirano žive na ovom području. Cilj ove manifestacije bio je promocija italijanske kulture u pogledu gastronomske ponude, jednostavno da se građanima Tuzle pokaže koja su to italijanska jela.

Građani Tuzle imali su priliku da degustiraju standardna i specijalna jela koje su pripremile vješte domaćice italijanskih porodica. Italijanska kuhinja poznata je po raznovrsnim pastama, pizzama, ali i špagetama. Najveći broj ponuđenih jela bile su upravo makarone i špagete za koje se koriste različiti prelivi i sosovi, a ove godine sau kao specijalni gositi, dva profesionalna kuhara Franco Calliari i Rinaldo Dalsasso, specijalno pripremali ječmenu kašu, trentinske knedle i nezaobilaznu palentu.

Udruženje građana ”Rino Zandonai” Tuzla trenutno ima oko 300 članova, a djeluje u Tuzli od 1993.godine. Okuplja članove porodica italijanske nacionalne manjine, sa ciljem očuvanja i njegovanja jezika, kulture, tradicije i drugih vrijednosti./S. Pirić/

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.