Ko je vlast u Banovićima: “Neka pritvore nas ili njih”

by nedim
| 13:05

Predstavnik nove većine u Banovićima i vijećnik Pokreta demokratske akcije (PDA) Sifet Ikanović potvrdio je za Faktor da se 14 vijećnika neće pojaviti na sjednici, koju je za 14. septembar sazvao predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević. To znači da sjednica neće biti održana jer bez 14 prisutnih nema kvoruma u Vijeću koje broji 25 vijećnika.

– Lapčević može sazivati sjednicu kad hoće, ali on je smijenjen odlukom većine. Postoje potpisi nove većine, to što neko ne želi to da provede, druga je stvar. Mi nismo dobili akt niti jedne institucije u kojem se kaže da smo nešto pogriješili ili uradili nezakonito – kaže Ikanović koga je nova većina na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća, koju su sami sazvali, imenovala za predsjedavajućeg, nakon što su smijenili Lapčevića.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina od 14 vijećnika, koju predvodi PDA Mirsada Kukića, a čine je i dva bivša člana SDA i jedan vijećnika Naroda i pravde (NiP). Tada je upućena i inicijativa o opozivu načelnika Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), a nova većina samoinicijativno je održala tri vanredne sjednice Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. august, potom je odgođen za 3. septembar te prolongiran za 1. oktobar. Problem je što na njihovim sjednicama nije bilo predstavnika Stručne službe Vijeća, a samim tim ni pečata, pa se donesene odluke ne mogu objaviti u službenim novinama i provesti.

– Nadležne institucije ne žele da reagiraju kada je u pitanju uzimanje pečata od Roberta Lapčevića, koji drži pečat, a nema većinu. Radi se niz krivičnih djela, a niko ne reagira. Ovdje je bezvlašće, neko štiti načelnika, a mi sumnjemo da je to Tužilaštvo TK koje se ne oglašava, kao i MUP TK – navodi Ikanović.

Neka pritvore nas ili njih, ističe Ikanović, i dodaje da je “nova većina spremna da odgovara ukoliko se utvrdi da su prekršili zakon”.

– Ovo će se riješiti na neki način. Blokiran je rad Općinskog vijeća. Neko mora da presiječe i odblokira – zaključio je Ikanović, piše Faktor.ba.