Delegacije Vlade i Skupštine TK obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

by nedim
| 18:00

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i vijence, te odale počast na spomen-obilježjima Slana Banja u Tuzli.

Delegaciju Vlade TK koju je predvodio premijer TK Kadrija Hodžić činili su ministar finansija  Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke  Elvis Baraković, ministrica pravosuđa i uprave  Una Harčin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Hamza Bešić, ministar zdravstva  Božo Jurić te ministar privrede Mevludin Hodžić.  Vijence su pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti  položili i predstavnici boračkih udruženja, političkih partija i drugih organizacija.

Premijer TK Kadrija Hodžić uputivši čestitku svim građankama  i građanima TK i BiH povodom Dana državnosti njihove domovine poručio je, da je današnjji datum podsjećanje na povijesna ishodišta obnove države BiH nakon 480 godina.

“Ovaj dan nema samo simboličko značenje koje bi trebalo da spada u kulturu sjećanja, nego ima višestruko značenje. S jedne strane je to dan obnove državnosti, s druge strane to je dan u kojem je državnost postavljena na temeljima najviših civilizacijskih vrijednosti, vrijednosti antifašizma, bratimljenja, zajedništva naroda ove zemlje” kazao je premijer Hodžić dodavši da su to najveće vrijednosti na kojima pulsira cijelo čovječanstvo.

Predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić kazao je da je 25. novembar jedan od najvažnijih praznika u historiji BiH, praznik koji se mora dostojanstveno obilježiti, i poslati poruke da je BiH neuništiva i da je njena državnost kroz vijekove branjena i odbranjena.

Povodom Dana državnosti BiH održana je i svečana sjednica Skupštine TK, na kojoj je predsjednik tog zakonodavnog tijela Slađan Ilić nani Fati Orlović uručio Povelju TK, najveće priznanje koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda zagarantovanih konvencijama, saopšteno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.