Usvojen Nacrt budžeta TK za 2022. godinu, opozicija tvrdi da nije razvojni

by nedim
| 20:45
2601 kadrija skupstina

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je usvojila Nacrt budžeta za 2022. godinu.

Ukupan iznos budžeta u nacrtu je 460,5 miliona KM i predstavlja povećanje u odnosu na drugi rebalans ove godine. Konstatovano je da najveći prihodi dolaze od indirektnih poreza.

Budžetsje stavke koje su povećane su one u oblasti boračko-invalidske zaštite koje iznose 20 miliona KM, što je za 23,15 posto više u odnosu na početni Budžet ove godine. U oblasti unutrašnjih poslova predviđeno je povećanje u odnosu na trenutna izdvajanja u iznosu od 5,5 miliona KM. Za robne rezerve izdvojeno je 550.000 KM, što je povećanje su za 85 posto. U okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planirano povećanje dostiže osam miliona KM u odnosu na početak tekuće godine.

– Socijalna izdvajanja su bila prioritet, s obzirom na sve što se dešava oko nas, veliki rast cijena. Nakon toga boračka populacija je jedan od prioriteta, nadalje smo išli na budžetske korisnike, odnosno plate. Nastojali smo da zadovoljimo potrebe za koje smatramo u ovome trenutku da su prioritet, tu spadaju i kolektivni ugovori sa osnovnim, srednjim i visokim obrazovanjem i državnom službom. Pri samom kraju smo dogovora, mnoge stvari nismo stavljali u Nacrt iz razloga što nismo okončali pregovore. U ovome Nacrtu nema sredstava za osnivanje centra za autizam koji Tuzlanski kanton treba da osnuje u narednom periodu – izjavio je za Fenu ministar finansija Vedran Lakić.

Iz opozicije smatraju Nacrt budžeta, koji je 46 miliona KM veći od u januaru planiranog kantonalnog budžeta za 2021. godinu, nema razvojnu komponentu.

U ovaj Nacrt budžeta nije uvršteno očekivanih 17,94 miliona od MMF-a.