Na potezu Panonika: Zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu je diskriminatorna

by nedim
| 20:50

Bh. režiserka Nejra Latić Hulusić danas je na svom Facebook profilu objavila odluku Komisije za ljudska prava i slobode GV Tuzla koja je utvrdila da da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da mijenjaju svoj pravilnik.

Podsjećamo, ona je u julu u više postova na društvenim mrežama pisala da zbog toga što se kupala u zatvorenom kupaćem kostimu,  od strane redarske službe izbačena iz jednog od Panonskih jezera u Tuzli.

– Konačno dobre vijesti, iako ružnim povodom. Gradska vijećnica Gradskog vijeća Grada Tuzle Selma Ćatibušić (PZP) i članica Komisije za ljudska prava je na dnevni red te komisije stavila pravilnik o oblačenju na jezerima Panonika u Tuzli.

– Komisija je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da mijenjaju svoj pravilnik“, objavila je Latić Hulusić na svojoj Facebook stranici.

Latić Hulusić je napomenula i da je vijećnik Admir Čavalić prvi odgovorio na mail Ženskog marša, a da je vijećnik Senad Mehmedinović ispunio obećanje i podnio incijativu o izmjeni diskriminatornog pravilnika o odjevanju.

– Vijećnik Admir Čavalić (SZaBiH) je prvi odgovorio na mail koji je ispred Ženskog marša, a i u moje ime upućen vijećnicima sa obećanjem da će u naše ime podnijeti inicijativu. Danas je to obećanje ispunio.

Vijećnik Senad Mehmedinović (PDA BIH) je ispunio obećanje dato gađankama kao odgovor na molbu koje smo uputile kao Ženski marš i podnio inicijativu na današnjoj sjednici GV o izmjeni ovog utvrđeno diskriminatornog pravilnika o odijevanju.

Nadam se da će i ostali vijećnici se voditi pozitivnim zakonskim propisima i izglasati ovu promjenu koju Tuzla kao grad koji se ponosi svojim antifašističkim naslijeđem i zaslužuje – napisala je Nejra Latić Hulusić.