Gradačac: Sve je spremno za Sajam šljive

by nedim
| 22:19

Za domaće proizvođače je najvažnije da imaju gdje predstaviti svoje proizvode i pokazati njihov kvalitet. Upravo zbog toga je održavanje Sajma šljive u Gradačcu od velikog značaja. Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava još od 1969. godine, a ekipa Federalne televizije provjerila je kako teku pripreme za ovogodišnju manifestaciju Dani šljive.

Posljednje pripreme su u toku za održavanje ovogodišnjeg Sajma šljive. Sve ide prema planu i grad odiše tradicijom, kažu organizatori, podsjećajući na značaj ove manifestacije.

– Značaj je izuzetno veliki pogotovo u ovim okolnostima gdje je bio ograničen izvoz proizvoda iz poljoprivrede i prehrambene industrije u Bosni I Hercegovini. Jako je bitno da se naši proizvođači predstave lokalnom stanovništvu, da mogu da naprave i prezentuju svoje kvalitete i dostignuća u prehrambenoj proizvodnji – ističe direktor Sajma šljive Nedžad Nuhanović.

Pandemija koronavirusa je značajno utjecala i na organizaciju sajma, ali pronađen je način na koji sajam može biti održan, a da svi prisutni budu sigurni i zaštićeni.

– U posebnim uslovima smo uspjeli obezbijediti 105 izlagača sa suorganizatorom sajma. Obezbijedili smo i poštivanje svih epidemioloških mjera od nadležnih kriznih štabova i sajam će se održati od 25. do 28. augusta – kaže pomoćnik gradonačelnika Gradačca Hajrudin Hasanbašić.

Podrška i posjeta lokalnog stanovništva, ali i građana cijele Bosne i Hercegovine je jako bitna, jer je prethodna godina donijela mnogo štete proizvođačima i pamtit će je kao izuzetko tešku.

– Vrlo teška, ne samo ova, nego i prošla godina, čak je pitanje šta će nas još zadesiti s idućom. Tamo gdje sam brao po 4-5 vagona kruške sad neću nabrat ni dvije tone – priča proizvođač Ahmed Pašalić.

Ne iznenađuje da, kao i za sve oblasti, i u ovoj izostaje podrška nadležnih. Podsticaja ima, ali oni su nedostatni, a štete nisu namirene.

– Godina 2020. je za Gradačac bila veoma teška, imali smo elementarnu nepogodu led. Štete su bile preko 4-5 miliona maraka. Nismo dobili nikakvih obeštećenja ni od koga – ističe direktor PMG Gradačac Edvin Taletović.

Upravo zbog toga im ne preostaje ništa drugo nego da se oslanjaju jedni na druge i nadaju da će građani Bosne i Hercegovine prepoznati kvalitet domaćih proizvoda i na taj način im pružiti podršku.

Sajam počinje 25. augusta i  traje do 28. augusta, piše Federalna.ba.