Tuzla: Na Trgu slobode otvorena izložba slika “Ramazan dušom djeteta”

by nedim
| 11:30
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Trgu slobode u Tuzli jučer je otvorena izložba slika “Ramazan dušom djeteta” na kojoj je predstavljeno 40-ak likovnih radova.

Izložbu je povodom Dana džamija organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Umjetnička likovna kolonija “Vršani” koju predvodi Fikret Jahić – Vršanin.

U ime Medžlisa islamske zajednice Tuzla prisutnim na Trgu slobode obratio se Esmir-ef. Hasanović, koji je napomenuo kako je u periodu agresije na BiH, pored genocida, počinjen i urbicid i kulturocid.

“Ovo je jedna lijepa priča, a danas smo ovdje na 7. maj. Odabrali smo taj datum, jer je na taj dan 1993. godine srušena Ferhadija u Banjoj Luci. Govorimo to sa sjetom, ali ovog dana i s ponosom jer su naši ljudi, Bošnjaci, pokazali svoju snagu, jer smo izgradili sve porušene džamije i izgradili nove. Ovdje svjedočimo da će dobro uvijek nadvladati zlo”, rekao je Esmir-ef. Hasanović.

Izložbu je otvorio Ramiz Salkić, podpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS. On je izrazio nadu da će buduće generacije više cijeniti Bosnu i Hercegovinu i raditi za njenu dobrobit.

“Radujem se ovoj izložbi i ovom druženju, posebno što je izložba na 7. maj. Težak je to dan bio za sve nas u Bosni i Hercegovini, ali je rušenje Ferhadije nekako ‘kruna’ rušenja svih džamija na prostoru Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta koji se nepravedno zove samo po jednom narodu. Srušeno je 614 džamija tokom agresije na BiH. Svi mi trebamo gledati u budućnost, da vratimo zajednički život i povjerenje. Ali u svakom trenutku moramo biti svjesni, kako jedna kasida kaže, nije vjetar srušio ni Aladžu, ni Ferhadiju, ni Arnaudiju, ni Atik džamiju u Bijeljini, ni druge džamije. Dakle, neko je to uradio. Neko ko nije zagovornik zajedničkog života i mira”, kazao je Salkić na otvaranju izložbe.

Oko 40 radova koji su izloženi nastali su u toku časova škole slikanja koju vodi Fikret Jahić. Kako ističe u školi slikanja koja egzistira u okviru Umjetničke likovne kolonije “Vršani” ima 28 učenica i učenika od prvog razreda osnovne škole do fakulteta. Nekim polaznicima je ovo prva izložba, a želja je da se na ovaj način ukaže na značaj ovog datuma. „To nije dan nikakve ljepote već je to dan kada su srušene sve džamije u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ponosan sam što smo mi čuvali bogomolje i nismo dozvolili rušenje“ – istako je Jahić, navodi se u informaciji Medžlisa IZ Tuzla.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.