U tri faze: Njemačka planira ukidanje većine ograničenja

by nedim
| 20:46
1312 njemacka

Njemački čelnici u srijedu su objavili planove ukidanja većine restriktivnih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 20. marta, u odluci koja se podudarila s potezima susjednih Austrije i Švicarske da što skorije ukinu većinu Covid ograničenja.

Plan u tri faze podržali su kancelar Olaf Scholz i 16 guvernera njemačkih saveznih država, dok zvanične brojke pokazuju da je trend zaraze s COVID-19 u Njemačkoj u silaznoj putanji.

– Vrhunac je vjerovatno sada dostignut – kazao je Scholz, dodajući da se “konstantno poboljšanje situacije” može očekivati u narednim sedmicama.

Ublažavanje mjera počet će s ukidanjem pravila koja sprečavaju ljude bez dokaza o vakcinaciji ili oporavku od Covida da ulaze u prodavnice koje nisu od ključnog značaja i ukidanjem limita na privatna okupljanja vakcinisanih osoba.

Počevši od 4. marta, zahtjevi za ulazak u restorane i barove bit će ublaženi, dok će negativan test biti dovoljan za ulazak umjesto dokaza o vakcinaciji ili oporavku od Covida, Noćnim klubovima bit će dopušteno ponovno otvaranje, iako uz restrikcije pri ulasku.

Sve “dalekosežne zaštitne mjere” bit će ukinute 20, marta “ukoliko situacija u bolnicama to dopusti”, rečeno je u današnjoj odluci.

Obavezni rad od kuće također će biti ukinut. Scholz je, međutim, izjavio da će zahtjevi za obaveznim nošenjem maske i fizičkim distanciranjem ostati na snazi, prenosi AP.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.