Institut za istraživanje genocida traži od Kanade da predloži trajno suspendovanje Dodika

by Tuzla Info
| 10:15

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}, Emir Ramić dans je poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau.

Na početku pisma Ramić je pozdravio odluku Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini {BiH} Valentina Inzka kojom su izvršene dopune Krivičnog zakona BiH kojim se propisuje krivično djelo i sankcija za negiranje genocida, Holokausta, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. “Ovaj civilizacijski potez Viskog predstavnika je naišao na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode, mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija”, stoji u pismu. U pismu se podsjeća i na parlamentarnu peticiju koju je inicirao IGK, koja je potpisana od više hiljada Kanađana širom svijetra i kojom se tražilo krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Radeći na ovoj peticiji IGK je mapirao negatore genocida u Kanadi i podigao svijest u Kanadi o potrebi zabrane negiranja genocida.

“Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlemntarne rezolucije, što je utvrdila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici” pise u pismu. U kanadskim školama se već izučava genocid u Srebrenici, a IGK će uskoro pokrenuti i projekat izučavanja negatora genocida i glorifikatora osuđenih ratnih zločinaca. “Kanada je primjer kako se treba odnosti jedna država prema institucionalizaciji kulture sjećanja na največi zločin poslije Holokausta, genocid u Srebrenici”, stoji u pismu.

U pismu se dalje istiće da odluka Viskog predstavnika nije samo važna zbog genocida u Srebrenici, već i zbog globalne borbe protiv negiranja Holokausta, kao i zbog revizionističkog pristupa ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

Ramić je u nastavku pisma kanadskom premijeru objasnio i glavni razlog pisanja pisma.

“Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH je ponovo, nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, negirao genocid i pravnosnažne presude međunarodnih i nacionalnih sudova. Zaprijetio je opet i otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od države BiH”. U pismu je citirana anticivilizacijska i antibosanska izjava Milorada Dodika “Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate. Ovo je zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH. Nakon ovoga BiH ne može da funkcionište. RS mora dati institucionalni odgovor. Sazvat ćemo sjednicu NSRS. Nameću se zakoni Srbima koji nemaju pravni odnos ni utemeljenju u Anexu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nameće nam se visoki predstavnik koji nema podršku Vijeća sigurnosti. Mislim da RS nema druge opcije nego da krene u proces disolucije”. IGK je u više navrata pisao premijeru Justin Trudeau o izuzetno opasnom antibosanskom i anticivilizacijskom djelovanju Milorada Dodika tražeći od Kanade da se aktivnije ukljući u sankcionisanje čovjeka koji opasno narušava mir i bezbjednost u BiH, regionu i Evropi.

“Milorad Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH, negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenja manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji. On je tipičan primjer nove faze djelovanja antibosanske koalicije koja sve snažnije lobira protiv kulture sjećanja, protiv sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u BiH, sa ciljem prekrajanja tih činjenica u ime izjednačavanja žrtve i zločinca. Ratni ciljevi srpske velikonacionalističke politike koju su krojili Milošević, Karadžić, Mladić i drugi se sve više i snažnije vraćaju na političku scenu putem Vučića, Dodika i drugih”, stoji u pismu. “Negiranje genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, kao i veličanje onih koji su počinili takve zločine, istovremeno hrani i jača osporene narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Počinitelje i ratne zločince pretvara u heroje. Sije strah, nepovjerenje i mržnju. Ona dijeli ljude, zajednice i države. Ne dopušta iscjeljenje i empatiju. Također podriva donesene sudske odluke i stoga podriva pravdu. To je suprotno onome što zahtijeva Kanada i mora se osuditi”, stoji u pismu.

“Odbacivanjem odluke Viskog predstavnika i ponovnim negiranjem genocida i najavom disolucije države BiH, Dodik je opasno ugrozio mir i bezbjednost. Imajući to u vidu tražimo od Kanade kao članioce Upravnog odbora za implementaciju mira da upotrebom svih demokratksih sredstava žaštiti teritorjalni integritet, nezavisnost, suverenost i politički subjektivitet države BiH, da još vise pojača svoju ulogu u procesu evroatlanskih integracija BiH, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora predloži Visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije”, stoji na kraju pisma.