WHO poziva na “ekstremni” oprez u ukidanju restriktivnih mjera

by Tuzla Info
| 18:28
1603 who

Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije u srijedu je pozvao vlade da pokažu „ekstremni oprez“ u potpunom ukidanju restrikcija koje imaju za cilj suzbiti širenje COVD-19, upozoravajući da će se transmisija povećati dok se zemlje otvaraju.

Dr. Michael Ryan izjavio je, upitan tokom konferencije za novinare WHO da prokomentira britansku odluku u ovoj sedmici da ublaži restrikcije uprkos rastu broja zaraženih, da „svaka zemlja upravo sada ukida restrikcije na ovaj ili onaj način“ u nadi da će postići balans između povratka normalnosti i i potrebi kontrole virusa kroz pojačanu vakcinaciju.

– Transmisija će se povećati kada se otvorite – izjavio je Ryan, jer nisu svi vakcinisani i neizvjesnost ostaje oko toga koliko će vakcinacija suzbiti transmisiju.

Maria Van Kerkhove, tehnička čelnica WHO za COVID-19, kazala je da nekoliko faktora podstiče transmisiju COVID-19 – ponašanje koronavirusa i njegovih varijanti, reduciranje mjera društvene distance, i nejednaka i neravopravna distribucija vakcina proriv koronavirusa.

– Virus nam pokazuje upravo sada da se razvija. To nije teoretski – kazala je.

Širom svijeta potvrđeno je četiri miliona preminulih od koronavirusa, prenosi AP.