Tanja Fajon: Ponašanje Janše može dovesti do novog rata na Balkanu!

by nedim
| 10:28
0202 fajon

“I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH, koje upozoravaju na to da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević – Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske prijedlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu”, poručila je Fajon.

Ona je nakon informacija o “non-paperu” putem Twittera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu, koji bi Slovenija trebalo da preda predsjedniku Evropskog vijeća.

“Ako su izvještavanje bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju”, smatra Fajon.

Podsjetimo, nakon informacije da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Bruxelles neslužbeni dokument “non-paper” koji se poziva na raspad BiH, a on zatim negirao navode, slovenski mediji javljaju da dokument vjerovatno postoji.

S obzirom na to da se radi o neslužbenom dokumentu, postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji, ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala. Također, mediji u Sloveniji tvrde da dokument nisu vidjeli ni najviši zvaničnici Slovenije.

U dokumentu se, prema spomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenski europarlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve jače glasine o planovima za mirni raspad BiH rekavši da bi Slovenija trebalo prvenstveno da podrži daljnji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igra ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te je upitao tročlano bh. Predsjedništvo:

“Možete li se vi u BiH mirno razići?”

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

I ova izjava naišla je na burne reakcije, pa je tako iz SBB-a rečeno kako činjenica da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dozvolili da se prilikom posjete predsjednika Slovenije uopšte razgovara o protuustavnim i antidržavnim opcijama, kakva je “mirni razlaz”, zvanično potvrđuje da je zloćudna šutnja Komšića i Džaferovića doživjela potpuni domaći, regionalni i međunarodni fijasko.

Bosna i Hercegovina je sve češće tema evropskih zvaničnika. Tako je potvrđeno kako su prije nekoliko dana njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o BiH.

U razgovoru vođenom prije četiri dana, navodi se kako su Merkel i Putin naglasili da je potrebno očuvati stabilnost BiH, iako ostali detalji konverzacije nisu poznati javnosti, piše Slobodna Bosna.