U ovoj godini ekshumirani posmrtni ostaci 60 žrtava proteklog rata

by Tuzla Info
| 10:04

Tokom jedanaest mjeseci ove godine ekshumirani su posmrtni ostaci 60 žrtava proteklog rata i to u najvećoj mjeri na području koje pokriva Područni ured Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (ONI BiH) u Istočnom Sarajevu, a zatim slijede Tuzla i Banja Luka. Realizirano je ukupno 89 ekshumacija i sedam asanacija terena.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Fenu kazala da su do kraja novembra istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, u potrazi za lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava koje još uvijek traže, na teren izašli 837 puta.

Prema Tužilaštvu BiH do kraja prošlog mjeseca upućena su 84 zahtjeva za ekshumacije i devet zahtjeva za asanacije površine terena.

– Realizirano je 89 ekshumacija i sedam asanacija terena. Ovaj broj asanacija terena zapravo govori o tome da i danas, trideset godina od rata, nalazimo posmrtne ostatke ubijenih žrtava na površini terena. Uglavnom se radi o terenu koji je izuzetno nepristupačan, ali krije posmrtne ostatke žrtava i to uglavnom na području koje pokriva naša Područna kancelarija u Tuzli, gdje je izvršeno pet asanacija, ali i Banjoj Luci gdje su izvršene dvije asanacije – navela je Fazlić.

Dodala je da je tokom ove godine nastavljen i intenzivniji proces identifikacija ekshumiranih žrtava, “pa smo tako vratili identitet i dostojanstvo za 82 žrtve, čije smo posmrtne ostatke predali njihovim porodicama kako bi ih dostojanstveno ukopali”.

Fazlić kaže da se, u određenoj mjeri, radi o žrtvama koje su identificirane godinama unazad putem DNK metode, ali porodice do sada nisu smogle snage da konačno pristupe identifikaciji.

– I ove godine smo identificirali i ukopali djecu i maloljetnike kao i žene, što zapravo govori o strahotama koje su počinjene na području naše zemlje – navela je Fazlić.

Prema njenim riječima, tokom protekle godine nastavljene su i reekshumacije, pa je tako izvršeno ukupno 112 reekshumacija koje podrazumijevaju proces pridodavanja posmrtnih ostataka žrtvama koji su pronađeni i identificirani nakon njihove prve identifikacije i ukopa.

Dok se radi na ekshumacijama i identifikacijama žrtava paralelno se odvija proces verifikacije, odnosno provjere prijava nestalih osoba.

– Do danas je verificiran nestanak ukupno 29.819 nestalih osoba u našoj zemlji tokom proteklog rata. Još uvijek je otvorena i mogućnost prijave nestalih osoba tokom proteklog rata pa je tako Institut u ovoj godini, odnosno do kraja novembra, zaprimio 30 novih prijava – kazala je Fazlić.

Napomenula je da Institut za nestale osobe BiH još uvijek traga za 7.626 nestalih osoba, naglasivši kako se radi o izuzetno teškim i komplikovanim slučajevima.

– Najveći problem u procesu traženja nestalih osoba svakako ostaje nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica u kojima se kriju posmrtni ostaci žrtava za kojima još uvijek tragamo. Preostala je potraga za izuzetno složenim slučajevima. O tome možda najbolje govore i neki od slučajeva koji su obilježili ovu godinu kada je u pitanju rad Instituta za nestale osobe BiH.

Zato neumorno apelujemo i očekujemo od svih onih koji mogu pomoći proces traženja nestalih osoba da to konačno učine i da progovore i otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci 7.626 žrtava za kojima još uvijek tragamo – zaključila je Fazlić.