Sputnik: Rusija pokrenula pitanje Ustavnog suda BiH u Vijeću sigurnosti UN-a

by admin2
| 8:48

Rusija je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pokrenula pitanje “opasne situacije oko Ustavnog suda BiH”, rekao je portparol stalne misije Rusije pri UN-u Fjodor Stržižovski.

Stržižovski je naveo da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH “bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu”.

“Rusija je u Vijeću sigurnosti UN-a pokrenula pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH. Usljed provokativnih promjena pravila njegovog rada, Republika Srpska je isključena iz procesa donošenja odluka”, rekao je Stržižovski.

On je istakao da je nastavak rada trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH anahronizam, prenosi “Sputnik”.

“Svi ti koraci uklapaju se u politiku zapadnih zemalja da održe stanje protektorata u BiH, između ostalog i preko nelegitimnog Christiana Schmidta koji nije dobio odobrenje VSUN-a. Međutim, uvjereni smo da narodi BiH imaju pravo da sami, bez spoljne kontrole, dogovaraju budući vektor razvoja svoje zemlje na osnovu međusobnog poštovanja i tražeći kompromise”, rekao je ruski diplomata.