Najniže plate i najskuplje namirnice u regionu: Bh. građani preživljavaju, vlast ništa ne radi 

by Tuzla Info
| 10:00

Građani u BiH imaju najniža primanja u odnosu na zemlje regije, ali i najskuplje proizvode koje spadaju u osnovne životne namirnice. Hrana je za nekoliko mjeseci skuplja i za 30 posto. Namirnice poput ulja, brašna, šećera i piletine u našoj zemlji su skuplje nego u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Pored toga, bh. građani primaju najniže plate i penzije. U Hrvatskoj je prosječna plata viša za skoro 1000 KM nego u BiH, a u Crnoj Gori za 300 KM.

Vlasti u BiH za sada ne rade ništa po pitanju inflacije. Ministar vanjske trgovine naše zemlje Staša Košarac je kazao da konkretnih zahtjeva za uvođenje određenih mjera po pitanju usporavanja rasta cijena nije bilo.

“Bio je zahtjev za zabranu izvoza određenih drvnih sortimenata, a osim toga drugih zahtjeva nije bilo. Ukoliko ih bude Ministarstvo vanjske trgovine je spremno odgovoriti” – kazao je Košarac.

Osim hrane, značajno je poskupjela i nafta. Gorivo u Federaciji je u martu poskupjelo za više od 18 posto, a iako su cijene nafte na svjetskoj berzi padale, u Federaciji nisu zabilježene niže cijene, dok je trenutno gorivo u RS-u jeftinije za oko 30 posto.

Vlast u BiH je prije nekoliko mjeseci ograničila marže na gorivo i osnovne životne namirnice, međutim ta mjera nije zaustavila rast cijena.

Ekonomski analitičar iz Tuzle je na primjeru objasnio kako ova mjera nije donijela nikakve efekte.

“Marže u FBiH su ograničene još od aprila prošle godine i iznose 6% u veleprodaji i 8% u maloprodaji.
Zašto ova mjera ne može zaustaviti rast cijena?
Recimo da je cijena ulja prvo iznosila 2 KM u maloprodaji. Dolazi do rasta cijena i vi ograničavate zaradu trgovca na 8%. To znači da on može najviše na ovu cijenu dodati 8% i formirati cijenu, tako da je nova cijena 2,16 KM. Ako je sada cijena litre ulja 4 KM, trgovac može najviše dodati 8% na ovu cijenu, tako da će cijena litre ulja iznositi 4,32 KM KM. Čak i uz ograničenu maržu od 8%, moguće je više zaraditi na ovom artiklu zbog rasta cijena. Rast cijena zbog vanjskog faktora ne može se zaustaviti mjerom “ograničenja marži”.
Ova mjera više služi da se javnosti kaže da se nešto uradili, ali suštinski nema posebnog efekta. Napomena, ovaj primjer je pojednostavljen, radi prikaza efekata ove mjere.
Građanima i radnicima treba pomoći kroz poresko rasterećenje i vraćanje barem dijela onoga što je sada prikupljeno kroz rekordne naplate poreza, te ukidanje do kraja godine naplate akciza na gorivo. Negativni efekti po budžete neće biti. Samo u prva tri mjeseca ove godine, prikupljeno je preko 400 miliona KM više indirektnih poreza, te 194 miliona KM direktnih poreza, tako da prostora za značajnu pomoć postoji ” – kazao je Hadžić.

S obzirom da plate uglavnom nisu rasle, a da cijene iz dana u dan sve više rastu, građani su sve više zabrinuti kako preživjeti mjesec u BiH./A.B./