I Bošnjaci imaju svog Homera: U Tuzli pomovisano izdanje izabranih djela Avde Međedovića

by nedim
| 21:31
Foto: BKC TK

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona većeras je održana promocija izabranih djela Avde Međedovića.

Organizatori promocije bili su Javna ustanova Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

O knjigama su, pred mnogobrojnom publikom, govorili prof. dr Mirsad Kunić, prof. dr. Sead Šemsović, izdavač Kemal Musić, a promociju je moderirao Sead Husić.

Avdo Međedović ili kako ga nazivaju, balkanski Homer, rođen je i živio u Obrovu, kod Bijelog Polja, bio je bošnjački epski pjesnik i guslar. Njegova djela su izučavana godinama i pomogla su stvaranju novih modernih teorija usmjene književnosti i moderne homerologije.

Izabrana djela Međedovića objavljena su u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, u okviru edicije “Lim“, a prema riječima izdavača, Kemala Musića, to je drugo kapitalno djelo objavljeno u ediciji. Izabrana djela čine četiri epa i to Ženidba Smailagić Meha i Osman beg Delibegović, kao i Bećiragić Meho i Ženidba Vlahinjić Alije.

Na promociji se moglo čuti da su djela Avde Međedovića zastupljena i na Harvardu, kao i na drugim elitnim univerzitetima, te da se upoređuju sa Homerovim djelom Ilijadom i Odisejom. Gotovo da nema poznatog homerologa koji nije pisao o Međedoviću.

Promocija u Tuzli je prva promocija ovog važnog izadavačkog poduhvata koja je organizovana u Bosni i Hercegovini. /S.P./