Ko su stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti?

by admin
| 19:05

Studenti i nastavnički kadar Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su uključeni u različite aktivnosti senzibiliziranja društvene svijesti o osobama s posebnim potrebama.

S ciljem promoviranja i podizanja svijesti o osobama s posebnim potrebama snimili su kratki video kojim su željeli ukazati na širok spektar domena rada kojim se svakodnevno bave i naglasiti važnost rada na preveniranju, pravovremenom otkrivanju i tretiranju poteškoća ili kašnjenja širokog spektra oštećenja.

Iako Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Univerziteta u Tuzli, na našim prostorima egzistira već 25 godina, šira javnost još nije dovoljno upoznata s domenom rada ovih stručnjaka. Svoju djelatnost Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet obavlja preko tri naučna odsjeka: Odsjeka za logopediju i audiologiju, Edukacijsko-rehabilitacijskog odsjeka i odsjeka Poremećaji u ponašanju.

Na odsjeku za logopediju i audiologiju studenti imaju priliku izučavati prevenciju, detekciju, dijagnosticiranje i tretman poremećaja humane komunikacije, pod kojom se podrazumjevaju svi procesi i funkcije koji su povezani s produkcijom i percepcijom govora, te s s percepcijom i produkcijom pisanog jezika, kao i neverbalne komunikacije, te prevencijom, detekcijom, dijagnostikom i tretmanom oštećenja sluha.

Na odsjeku specijalne edukacije i rehabilitacije studentima je omogućeno sticanje znanja i vještina za različite profesionalne identitete, gdje stiču širok raspon kompetencija potrebnih u specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji i socijalnom uključivanju djece, mladih i pdraslih osoba s intelektualnim teškoćama, motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima i oštećenjem vida. Društvene promjene koje se događaju u našoj zemlji stvaraju nove i izražajnije potrebe sa preveniranjem i saniranjem poremećaja u ponašanju.

Na odsjeku za Poremećaje u ponašanju osposobljavaju se stručnjaci za praktičan rad na primarnoj prevenciji, detekciji, dijagnosticiranju, procesuiranju i staranju za djeu, mladež i odrasle osobe s poremećajima ili s rizikom za poremećaje u ponašanju.

Također socijalni pedagozi rade i sa socijalnim okruženjem osoba s poremećajima u ponašanju u funkciji odjela, socijalizacije, rehabilitacije i socijalne integracije.

(Tuzlainfo.ba)