Sramno trošenje novca tuzlanskih JP-a: Čemu i kome služi hvalisanje putem jumbo plakata?

by admin
| 12:58

Građanska snaga Tuzla, kao i brojni građani Tuzle koji su to uradili na društvenim mrežama, ukazala je na problem sramnog bacanja novca tuzlanskih javnih preduzeća, koja mjesečno hiljade KM troše na oglašavanje putem jumbo plakata.

U svom obraćanju građanima, Građanska snaga Tuzle navodi:

Iako se mi, kao Građanska snaga Tuzla, izbjegavamo baviti efemernim temama nismo mogli ostati nijemi na očite primjere odsustva empatije spram običnog čovjeka i nesvjesnosti trenutka u kojem se nalazimo. Beznađe, besperspektivnost i ogorčenost, nastale usljed tranzicijskih turbulencija, spustili su se u umove naših građana. Vođeni tim saznanjima, vladajući na svim nivoima, uporno nas sve prave budalama i ovcama.

Navikli smo na brojne zloupotrebe javnih sredstava, ali ovo već graniči sa bezobrazlukom.

Prije nekih mjesec dana pojavio se veliki broj jumbo plakata, na kojima se reklamira JKP “Vodovod i kanalizacija Tuzla”, a koji su izazvali burne reakcije kako pojedinaca tako i medija.

Na našu građansku žalost, umjesto da Grad Tuzla sluša mišljenja svojih građana i prestane sa rasipanjem novca na reklamiranja monopolističkih Javnih preduzeća, u vlasništvu Grada, primjetili smo da su se pojavili jumbo plakati i za JKP Komunalac, Tržnice-Pijace d.o.o., Bit Bentar, Centralno grijanje, JKP Saobraćaj i komunikacije, …

Da li će u narednom periodu osvanuti jumbo plakati i za ostala JKP? Zašto reklamirati monopolistička javna preduzeća?

Odgovor je jedan! U svrhu predizborne kampanje!!!

Vodovod plaća reklame dok pojedina naselja nemaju ni vodu ni kanalizaciju. Slogan je glasio, “10 godina bez redukcije”, što je u jednu ruku istina, ako govorimo o MZ koje se nalaze bliže centru Grada. Kaže stara narodna, da poluistina gora je od laži.

Zaboravili su samo jednu određenu “malu” pojedinost! Nećemo se ovoga puta baviti činjenicom koju smo više puta potencirali, bavit ćemo se sljedećim stvarima koje je “Vodovod i kanalizacije” činio “svojim” građanima (uz aminovanje Vijećnika koje čine SDP, SDA, SBB, SBiH, HDZ, BOSS, TA), a to je:

1. Zašto naplaćuju naknadu za održavanje vodomjera, tamo gdje vodomjeri uopšte fizički ne postoje?

2. Zašto naplaćuju usluge odvođenja otpadnih voda građanima koji nemaju kanalizaciju, nego muku muče sa septičkim jamama?

Od tih naknada Komunalac plaća reklame, dok bi svrsishodnije bilo da se utrošeni novac preusmjeri na selekcionirano prikupljanje otpada.

Pitanje za čelništvo Komunalca i Gradskog vijeća Tuzla bi glasilo:

1. Zašto zapošljavate desetine radnika na deponiji, a projekat nije samoodrživ, tj. zašto ne vršite sortiranje otpada i prodaju sirovine iz objekta i sa deponije napravljenih za tu namjenu namjenskim sredstvima?

Tržnice-Pijace d.o.o., troše na reklamu, a istovremeno projekat rekonstrukcije nije proveden u potpunosti, tako da su uslovi rada zakupaca lošiji nego su bili prije rekonstrukcije.

Čisto informacije radi, jedan bilbord košta cca 500,00 KM na mjesečnom nivou. Znači za reklamu ovih javnih preduzeća na mjesečnom nivou se izdvaja oko 10.000,00 KM!!!

Očigledno je da se ovim putem, ispod svih radara ljudske percepcije, građanima Tuzle želi poslati jasna i nedvosmislena poruka da na predstojećim lokalnim izborima treba svoje povjerenje da poklone SDP-u. Na ovaj način, iako ne suprotan zakonu, već je počela predizborna kampanja SDP-a Tuzla, NOVCEM GRAĐANA TUZLE.

Da se razumijemo, SDA i SBB su već krenuli u bespoštednu kampanju sa novcem dobivenim sa kantonalnog nivoa, tako da u sinergiji ova dva nivoa vlasti, imamo rašomonijadu po ulicama Tuzle. Aferim!!!

Dragi naši građani, čistimo Tuzlu!!! Čistimo Tuzlu od nepotizma vladajućih i njihovih podobnih poslušnika – naveli su iz Građanske snage Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.