Tuzlanski kanton: Planirano spajanje i formiranje novog ministarstava u Vladi TK

by admin
| 5:35

Kako bi se poboljšao rad i funkcionalnost Vlade Tuzlanskog kantona, do kraja ove godine bi moglo doći do spajanja dva ministarstva i formiranja jednog novog ministarstva, potvrđeno je za Faktor.

U predviđenoj reorganizaciji došlo bi do spajanja Ministarstva razvoja i poduzetništva i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, čime bi nastalo Ministarstvo privrede.

– U praksi se pokazalo da ova dva ministarstva moraju djelovati zajedno. No, kako ćemo formirati i jedno novo ministarstvo, ministarstvo obrazovanja, broj  ministarstava će ostati isti, dvanaest – rekao je za Faktor premijer TK Bego Gutić.

Planirana je potpuna reorganizacija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

– Hoćemo da odvojimo kulturu i sport, ali i da dodamo mlade koji su nepravedno zapostavljeni. Oni su nam u fokusu u ovim izmjenama – pojasnio je Gutić, dodajući kako će ubuduće više novca biti izdvajano za društvene djelatnosti.

Plan mu je, naglašava, da prijedlog reorganizacije ministarstava poslije oktobarskih izbora predloži na jednoj od sjednica Vlade. Ukoliko dobije podršku, prijedlog će biti upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje i usvajanje.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.