Alarmantno zagađenje zraka: U Kini zatvorene škole, u Tuzli sve “normalno”!

by admin
| 10:58

Zrak u gradovima iz kojih Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) prikuplja podatke i 21. decembra je bio vrlo zagađen, a takav je i jutros. Nažalost, sinoptička slika ne predviđa značajne promjene u narednim danima.

U Tuzli su koncentracije sumpordioksida nešto više nego prethodni dan (u centru grada sa 150 na 230 ug/m3, na stanici Skver dostizane su satne vrijednosti 480 ug/m3), kao i koncentracije lebdećih čestica PM2.5 koje se i dalje kreću u opasno visokim vrijednostima (200-280 ug/m3). Koncentracije sumpordioksida u Lukavcu  jučer su bile u okviru graničnih vrijednosti ali su koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i u ovom gradu i dalje vrlo visoke (190 ug/m3).

Poređenja radi, u petak je po drugi put u Pekingu proglašeno stanje crvenog alarma, najvišeg stupnja pripravnosti. Nakon što su čestice PM2.5, koje su ujedno najsitnije i najsmrtonosnije čestice, premašile 303 mikrograma po metru kubnom. Kako možemo vidjeti, u Tuzli su te iste čestice dostizale 280 mikrograma po metru kubnom. Inače ove čestice se smatraju “veoma nezdravim” ukoliko pređu prag od 150 mikrograma po metru kubnom, što bi značilo da duži boravak na otvorenom uzrokuje respiratorne probleme, koje mogu rezultirati oboljenjima poput astme.

Crveni alarm u Pekingu znači da se zatvraju fabrike, škole i ostale javne ustanove, a vožnja automobila je zabranjena.

rak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe sa respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece.

Zbog dugačkog trajanja epizode zagađenja zraka (skoro trideset dana u kontinuitetu), građanima se preporučuje nošenje maski koje je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer oni propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5). Za zaustavljanje ovih čestica najefikasnije su radne maske kakve se koriste u tehnološkim postupcima, koje imaju oznaku FFP2 i FFP3 ili maske sa oznakom N95.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz FHMZ.

(Tuzlainfo.ba/Fena)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.