Monitoring CCI-a: Vlada TK bilježi napredak, Skupština među najefikasnijim u FBiH

by admin
| 10:25

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su izvještaj o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona za devet mjeseci 2015. godine, u kojem navode kako rezultati rada daju razloge za optimizam.

Navode da se Vlada suočila s nekim višegodišnjim problemima koji opterećuju Kanton, a koji su godinama izbjegavani.

Vlada tog kantona, prema analizama CCI-a, u devet mjeseci bilježi kontinuirani napredak po različitim parametrima, a rezultati ostvareni u devet mjeseci iznad su prosjeka u prethodnom četverogodišnjem periodu.

Najvažnijim odlukama smatraju one koje se odnose na pokretanje postupka finansijske konsolidaciji privrednog društva Rudnik soli ”Tuzla” d.d. Tuzla,  i TTU, firmi čiji je većinski vlasnik Kanton.

Konsolidacija je dala rezultate u Rudniku soli, međutim, navode u CCI-u, od konsolidacije u TTU se odustalo, a Vlada je nakon razmatranja informacije radne grupe, donijela novu odluku kojom će kroz restrukturiranje i stečaj nastojati firmu ponovo pokrenuti.

U CCI-u dodaju da je Vlada svojim odlukama formirala i nekoliko radnih grupa, kao što je grupa za izradu Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, radna grupa za izradu nacrta zakona o plaćama i naknadama u institucijama TK i radna grupa za izradu zakona o državnoj službi.

Najozbiljnija zamjerka Vladi TK, naveli su iz CCI-a, odnosi se na Program rada Vlade za 2015. godinu i to kako na vrijeme njegovog donošenja, tako i na njegov sadržaj i realizaciju.

Prezentirajući rezultatet rada Skupštine TK istaknuto je da statistički podaci, za devet mjeseci rada, svrstavaju Skupštinu TK među tri najefikasnije kantonalne skupštine u FBiH.

Skupština je u posmatranom periodu, dala svoj doprinos rješavanju nekih konkretnih problema u privredi kantona, no, ističe CCI, zabrinjava veliki broj zakona koji se ne donose u redovnoj proceduri.

Analiza CCI-a je pokazala da je od 19 zakona usvojenih u Skupštini, 12 usvojeno po skraćenom ili hitnom postupku. Mišljenja su da za to ne postoji opravdanje.

U Izvještaju CCI navodi da je Kolegij Skupštine uveo embargo na informacije o platama i poslanika i članova Vlade, proglasivši ih ličnim podacima. U CCI-u su stava da je Vlada TK, slijedeći upute Kolegija, “postala saučesnik u grubom kršenju Zakona o slobodi pristupa informacijama”.

CCI insistira da se otklone sve barijere i svi podaci koji se tiču javnih zvaničnika, koji platu primaju iz budžeta, učine javnim, saopćeno je iz te organizacije.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.