Suđenje Aljukiću i Đuloviću: Šta je optuženi policajac tražio od premijera Novalića?

by admin
| 12:40

U nastavku suđenja Samiru Aljukiću, bivšem komesaru MUP-a TK i Adnanu Đuloviću, policajcu Policijske stanice Istok, koji su optuženi za niz krivičnih djela, danas se u svojstvu svjedoka pojavio Fadil Novalić, federalni premijer – piše Bportal.ba.

Aljukić se optužnicom tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, iznudu i protuzakonito posredovanje, a Đulović za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

“Prije funkcije koju trenutno obavljam, radio sam u automobilskoj industriji kao generalni menadžer za pet fabrika u BiH i bio sam predsjednik Fudbalskog kluba Zvijezda iz Gradačca. Aljukića sam upoznao tokom projekta saradnje i komunikacije policije sa građanima, a nakon desetak dana sastao sam se s njim, kada mi je rekao za svog sina koji je nekad igrao u našem klubu i tražio da bude prvotimac”, izjavio je Novalić tokom suđenja.

“Rekao sam da ću provjeriti o kakvom je igraču rijeć, a onda sam saznao od kolega da mali ima ‘dvije lijeve moge’ i da njegov angažman ne dolazi u obzir. Inače, plaće igrača su se, zavisno od kategorije, kretale od 300 do 2.000 KM”, rekao je Novalić.

Ubrzo mu se, potvrdio je Novalić, na pritisak požalio njegov zamjenik Nurdin Peštalić.

“Ubrzo je to bilo evidentno, jer je policija obezbjeđivala neke manje posjećene utakmice, dok protiv Borca, kada je 100 ljudi odjevenih u crno uzvikivalo ‘Nož, žica, Srebrenica’ i pretučeni su neki gledaoci, policije nije bilo. Policija je imala okrenute percepcije, jer su za utakmice sa pozorišnim ambijentom slali, mi smo ih zvali ‘nindže’, a za utakmice visokog rizika nisu. Osim toga, bez sudskog naloga policija je počela istraživati finansijsko poslovanje u firmi gdje sam radio, a riječ je o višemilionskim fakturama, a te poslove može raditi samo finansijska policija ili Porezna uprava”, rekao je Novalić, dodajuci da je Aljukić na dva od ukupno tri sastanka kada ga je sreo, djelovao dominantno, što Novalića nije impresioniralo ni uplašilo.

U unakrsnom ispitivanju prvooptuženog, Aljukic je pitao Novalića sjeća li se da su se upoznali, odnosno sreli prvi put kada su zajedno doručkovali.

Aljukić je negirao da je njegov sin ikada bio u Gradačcu ni na ekskurziji.

Aljukić i ostali su optuženi da su čineći krivična djela, od 2011. do 2013. godine, oštetili budžet Tuzlanskog kantona za 100.000 KM. Terete se da su za svjesno odvlačenje prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene novčane iznose. Novalić se u sudnici našao kao svjedok Tužilaštva TK, jer je, navodno, upravo on bio jedan od onih koje su Aljukić i ekipa ucjenjivali.

Riječ je periodu kad Novalić nije bio premijer Vlade FBiH, već privrednik u Gradačcu.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.