Vanredni izvještaj CZTK: Rijeka Tinja preko 3 metra, u Tuzli izlila Jala i sve rječice i potoci

by admin
| 7:34
1505 jala1
  •  
  •  
  •  
  •  

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je sljjedeće: 

Hidrometeorološki podaci (HMS Bukovčić Tuzla) 
Temperatura: 17 °C 
Vlažnost: 96 % 
Pritisak: 977 hPa 
Količina padavina: 82,8 I/m2 

Vodostaj na brani Modrac: 
Na brani HA Modrac u 06,00 sati iznosio je 199,38 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,0 m3/s. 

Općina Lukavac 

Nakon obilnih kišnih padavina, na području općine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je najkritičnija u MZ Orahovica zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata. Izvršena je i evakuacija stoke. Rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama preko kojeg se ne odvija saobraćaj. Brojni lokalni putevi su u prekidu. 

Cijelo veče ekipe civilne zaštite koordiniraju akcija spašavanja zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom bore se kako bi zaštitili ljude i matrijalna dobra.

Općina Srebrenik 
Nivo rijeke Tinje je preko 3,10 metra. U toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave, Špionica. U momentu slanja izvještaja najkritičnija situacija je u Špionici gdje je poplavljeno na desetine stambenih objekata. U toku noći izvršena je i evakuacija stanovnika iz 3 stambena objekta. Izvršena je i evakuacija troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću-Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa navedenim naseljima u prekidu do daljnjeg. 

Općina Gračanica 
Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta je 453 cm (300 cm kritična tačka)Situacija je alarmantna, ulice Gračanice su pod vodom, Sportska dvorana, Korića Han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica. izlile su se rijeke Sokoluša i Spreča i poplavile na desetine stambenih objekata i privrednih objekata. Poplavljeno je i oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta. 
Prijavljeno je nekoliko klizišta a klizište u Lendićima ugrozilo je jedan stambeni objekat. 
Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a isti preusmjeravan preko puta Orahovica-Srebrenik.Veliki broj lokalnih puteva je totalno uništen i devastiran. 

Općina Tuzla 

Gotovo sve mjesne zajednice na području općine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala sve rječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu. 

Općina Doboj Istok 
Izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama nalazi se okruženo vodom oko 30 stambenih objekata. 

Općina Banovići 

Najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj je bilo poplavljeno nekoliko stambenih objekata. U navedenoj MZ i Seonoj putevi su oštećeni a na mjestima i neprohodni u kojim su se u toku noći aktivirala i klizišta.Prijavljeno je i klizište u Banovići Selu –Kasumovićima. 

Općina Kladanj 
Situacija se pomalo smiruje, u toku noći došlo je do izljevanja bujičnih potoka koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u MZ Kladanj, Starič i Ravne. 

Općina Kalesija 
Zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, saobraćaj se odija alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su 4 stambena objekta. Prijavljeno je nekoliko klizišta Kikači 3 i u naselju Dedajići klizište je odnijelo lokalni put prema navedenom naselju. 

Općina Živinice 
Rijeka Spreča je u porastu i izlila se na nekoliko mjesta. Iz OSCZ očekuju najgore poslije podne kada bi pojedina naselja mogla bila poplavljena, takođe i regionalni odnosno magistralni put.

(TI) / Foto: Arhiv

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.