Po drugi put pred Kantonalnim sudom u Tuzli: Hajrudin Trle oslobođen optužbi za ratni zločin

by admin
| 17:51
0210 trle2
  •  
  •  
  •  
  •  

Aktivni biciklista i trener najuspješnijeg Biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“ Tuzla Hajrudin Trle je po drugi put pred Kantonalnim sudom u Tuzli oslobođen optužbe za ratne zločine počinjene u aprilu 1993. godine.

– Kantonalni sud u Tuzli je, kao i prošle godine kada je donesena prva presuda, odbacio tužbu zbog nepostojanja dokaza i proturječnosti svjedoka optužbe. Ovo je druga pobjeda protiv neosnovanih optužbi i namjera da me se diskredituje kao čovjeka – izjavio je za Fenu trener Biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“ Hajrudin Trle.

Naglasio je da je bilo teško dočekati momente presude, te da je u isčekivanju svaki mjesec, dan, minuta trajala kao godina, ali zahvaljujući, kako kaže, i njegovom advokatu Šabanu Mujčinoviću dostigli su pravdu.

– Teško je bilo dočekati jučerašnji momenat presude. Međutim, nisam ni u jednom momentu gubio nadu u pravdu, jer znam da nisam kriv za ono što su mi stavili na teret. Ovo je bio jedan od najsretnijih dana u životu – istaknuo je Trle.

Nada se da je ovoj nemiloj trakavici došao kraj i da se može nastaviti baviti onim za što živi, a to je biciklizam, te da nastavi sa svojim „Zmajevima“ pobjeđivati u biciklističkim trkama na koje su navikli.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u 2012. godini podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije RBiH Hajrudina Trleta, zbog navodnog ubistva ratnog zarobljenika Drage Stevanovića, pripadnika VRS-a na Banj brdu na Majevici, u aprilu 1993. godine.

Sud je 23. maja 2013. godine utvrdio da optuženi Hajrudin Trle nije počinio djelo za koje je optužen, te je donesena prvostepena oslobađajuća presuda, zbog nedostatka dokaza i proturiječnosti svjedoka optužbe.

Nakon ove oslobađajuće prvostepene presude uložena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, te je ovaj postupak bio vraćen na početak. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.