Svjetska banka: Visoka stopa nezaposlenosti prijatenja po mir u BiH

by admin
| 12:03
3001 goldstein ellen
  •  
  •  
  •  
  •  

Direktor Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije Ellen Goldstein upozorila je danas u Sarajevu da visoka stopa nezaposlenosti i mala stopa učešća radnika na tržištu rada predstavljaju prijetnju po mir u BiH.

 Prema njenim riječima, samo polovina radno aktivnog stanovništva BiH je na tržištu rada kao radna snaga, a zaposleno je svega 20 odsto.

“To znači da tri četvrtine radno aktivnog stanovništva u BiH ne radi”, rekla je novinarima Goldstein, ističući da to što prije mora biti riješeno.

Konstatujući da je za provođenje reforme poslovne klime i tržišta rada u BiH potrebna široka društvena podrška, ona je izrazila spremnost Svjetske banke da pomogne u tome.

“Svjetska banka daje budžetsku podršku za reforme u oblastima tržišta rada i poslovne klime jer su te vrste reforme potrebne da bi se otvorila radna mjesta za mlade radnike u BiH”, precizirala je Goldstein

Ona je navela da je Svjetska banka, nakon niza godina pogođenosti ekonomskom krizom, ušla u blagu fazu oporavka, te dodala da se nakon marginalnog ekonomskog rasta u 2013. godini, u 2014. očekuje porast od dva do tri odsto.

Goldstein je rekla da u Svjetskoj banci smatraju da je BiH ostvarila određen dugoročni ekonomski napredak, ali da je on umanjen s obzirom na stalne političke probleme i probleme vladavine.

Navodeći da se u privatnom sektoru nalazi snaga za ekonomski rast, ona je istakla da se mora shvatiti da strani i domaći investitori više ulažu u zemljama u kojima postoji puno veća politička stabilnost i veća integrisanost u EU.

“To su oblasti na kojima BiH treba da radi i gdje može ostvariti napredak”, poručila je Goldstein i dodala da Svjetska banka može pomoći BiH u provođenju ekonomskih reformi koje će je približiti EU, a istovremeno stvaraju mogućnost za rast broja radnih mjesta.

Kada je riječ o regionu, ona kaže da će 2014. godina biti izazovna godina na zapadnom Balkanu i da će mnogo toga zavisiti od toga u kojoj će mjeri Srbija provoditi mjere fiskalne stabilizacije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima da su direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju i njeni saradnici iskazali veliko interesovanje za trenutnu situaciju u BiH, pri čemu je fokus bio na rastu radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o velikoj nezaposlenosti, ogromnom udjelu “sive ekonomije”, teškom donošenju odluka, te neodgovornosti određenih nivoa vlasti u BiH koji su zaduženi da neke stvari akceptiraju i primjenjuju.

Ističući da BiH ne smije doći u rizik da gubi prijatelje i partnere kao što je Svjetska banka, Bevanda je dodao da su gosti iskazali interesovanje za informacije o provođenju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Akcenat je bio i na radu Fiskalnog savjeta koji je uz sve probleme pokazao vjerodostojnost i u ove dvije godine mandata urodio određenim rezultatima te doprinio određenoj finansijskoj stabilnosti BiH”, rekao je Bevanda.

Navodeći da su niska stopa inflacije i industrijski rast u prošloj godini znakovi izlaska BiH iz recesije, ali nikako ne i iz krize, on je konstatovao da su ovi pokazatelji rezultat vitalnosti određenih sektora kao što su namjenska industrija i još nekoliko sektora, dok je u ostalim sektorima situacija zabrinjavajuća.

Bevanda i Ellen Goldstein otvorili su danas u Sarajevu konferenciju Svjetske banke o radnim mjestima u BiH, na kojoj je predstavljen i regionalni izvještaj “Povratak na posao: rast uz radna mjesta u Evropi i centralnoj Aziji”.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH izrazio je nadu da će konferencija podsticanjem privatnog sektora kao zamajca svakog razvoja rezultirati davanjem šanse BiH da, umjesto zemlje koja odbija, postane zemlja koja privlači.

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.