Otvorena izložba „Srebrenica 19952015“: Genocid u Srebrenici kroz objektiv Amela Emrića

by admin
| 8:06

Povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, sinoć je u Galeriji Mandžić otvorena izložba dokumentarne fotografije „Srebrenica 19952015“ autora Amela Emrića.

Izložba fotografija “Srebrenica 19952015” u izvršnoj produkciji BMG Bosanska medijska grupa Tuzla, tematski tretira problem Srebrenice i njenih stanovnika u periodu mart 1993. – juli 2009. i svjedoče o izbjegličkim konvojima iz Cerske i Srebrenice, padu Srebrenice, preživljavanju u izbjegličkom i povratničkom životu, potragom za nestalima i bolnom 11. julu.

Postavku sačinjava osam panela na kojima je izloženo 300 fotografija.

– Taman kada pomislim da moje fotografije više nikome nisu bitne, onda upoznam Mejru Đogaz majku iz Srebrenice koja jedino što ima jesu četiri fotografije svoje djece i koja mi je kazala da nema tih fotografija, ona bi zaboravila kako su joj djeca izgledala. I takvih je majki na hiljade. Kao fotograf koji dugo godina kroz svoj rad prati posljedice genocida, moram reći da svi mi trebamo uticati i pomoći da se kosti ubijenih što prije nađu. To je obaveza svih nas – kazao je Emrić na otvaranju izložbe.

Mehmed Pargan, promotor izložbe je kazao da ova postavka predstavlja svjedočanstvo protekle dvije decenije, ali i da fotografije govore o vremenu koje je prethodilo, odnosno kada je u Srebrenici ubijeno na desetine hiljada ljudi.

– Amel Emrić je jedan od vodećih fotografa u Bosni i Hercegovini, a u poslu kojim se bavi postoje razne teme koje bilježi svojim fotoaparatom. Ipak, koliko god mi bježali od ratnih tema, mi se uvijek nekako vraćamo Srebrenici. Ovaj autor zna imena svih osoba na izloženim fotografijama, zna kakve su njihove sudbine i gdje su fotografije nastale. Te slike dolaze u san svima koji se bave ovim poslom, ali i traže od svih autora da nastave da se time bave – dodao je Pargan.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo/Tuzlarije)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.