Tuzla: Građani potpisuju peticiju podrške Naseru Oriću

by admin
| 13:17

Građani Tuzle i danas potpisuju peticiju u znak moralne podrške Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Švicarskoj, a čije je izručenje Srbija jučer zatražila. Veći broj građana, među kojima su i članice Udruženja “Žene Srebrenice” već je potpisao peticiju koja će u srijedu biti dostavljena Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministarstvo pravde Srbije jučer je poslalo zahtjev za Orićevo izručenje. Tog čovjeka Haški tribunal oslobodio je optužbi za ratne zločine, a oni ga hapse i žele da mu sude. Mi, kao građani za koje se Orić protiv agresora borio u ratu, sada se u miru borimo za njega protiv istog agresora. Jedino što možemo uraditi u ovom trenutku jeste dati svoj potpis i poslati poruku protesta, a peticijom ćemo pokušati utjecati da ne dođe do izručenja”, izjavio je Senad Mehmedinović, predsjednik Asocijacije mladih Tuzle i dodao da građani potpisivanjem peticije Oriću šalju poruku da nije zaboravljen.

Osim današnje peticije koja se potpisuje na platou ispred tuzlanske Robne kuće “Omega” i u nekim mjesnim zajednicama do 18 sati, u toku je potpisivanje i peticija u još nekoliko bh. gradova, kao i putem interneta. 

Podsjećamo, Orić je prema srbijanskoj optužnici zbog ratnih zločina uhapšen u Švicarskoj 10. juna ove godine, kada je sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom Opštine Srebrenica putovao na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.