Podsjetnik na teška vremena: Danas je dan Armije BiH

by admin
| 7:33
1504_armija_bih
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je dan Armija Republike Bosne i Hercegovine, dan kada su jedinice bosanskohercegovačkog otpora u vrijeme agresije na BiH ujedinjene pod jednim imenom. Armija BiH je službeno osnovana 15. aprila 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Cilj Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je očuvanje i protekcija Bosne i Hercegovine i cjelokupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana. Akcija odbrambene borbe Bosne i Hercegovine je zbog uspješnosti u borbama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, nakon kojeg je zajedno sa HVO tranformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost obilježavanja dana Armije BiH u Tuzlanskom kantonu bit će održana na lokaciji Vojne baze Aerodroma Dubrave u općini Živinice.

Jedan od potsjetnika na ova teška vremena sigurno su i patrioteske pjesme koje su nastajale prateci borbe naše vojske, a koje zasigurno još uvijek u svima nama bude sjećanja na ta vremena. Srce puno ponosa, patriotizma, morala i snage raste sa svakim taktom i podsjeća nas na vremena kada smo bili složni i jednaki u borbi za goli opstanak.

I danas je ta borba za goli opstanak i preživljavanje prisutna, samo što nam nad glavama ne prolijeću granate, a na snazi nije opća opasnost, već politička, ekonomska i duševna kriza. I sve to kao da nam nije dovoljno da se ponovo ujedinimo i ovoga puta izborimo ne za goli već bolji život.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.