Potvrđeno: Rusi i Srbi ulažu 50 miliona dolara u pronalazak nafte u Tuzli

by admin
| 5:22
0202_nafta_tuzla
  •  
  •  
  •  
  •  

Ruska kompanija “Gazprom” zvanično je saopštila da ove godine počinje obimna istraživanja u BiH kako bi se pronašla nafta.

 

Novac je osiguran, a računice kažu da će u prvoj fazi istraživanja koštati najmanje 50 miliona dolara.

 

Istraživanja će voditi nova firma “Jadran naftogaz” čiju vlasničku strukturu čine firme firme Naftna industriji Srbije sa 64 posto vlasništva, te “Zarubižnjeft” koja je vlasnik naftne industrije Republike Srpske sa 36 posto vlasništva..


 

Kako navodi “San” istraživanja će se obaviti u okolini Tuzle, Livna i u dijelovima Hercegovine.

 

Prije rata, američka kompanija “Amoco” vodila je istraživanja u BiH i njene analize pokazuju da u BiH ima nafte. Također prije dvije godine u Tuzli je boravila malezijska delegacija Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Josepha Vijaya Kumara, koja je također bila zainteresovana za slična istraživanja. A da se ispod ovdašnjih brda ipak nešto krije, dokazuje i nedavni obilazak ovog terena predstavnika  britansko-kanadske firme “Shell” koja se bavi eksploatacijom nafte.

 

Prema nekim procjenama, utemeljenim na naučnim istraživanjima, samo na području Tuzlanskog kantona postoje velika nalazišta nafte i za 30 godina moglo bi se izvući “crnog zlata” u vrijednosti oko 100 milijardi dolara.

 

Smatra se  kompletno podnožje Majevice prema Tuzli zapravo leže na nafti.

 

(Tuzlainfo / San)

Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.