Intervju/Bego Gutić: Zagovaram svojevrsnu ekonomsku autonomiju Tuzlanskog kantona

by admin
| 7:40

Bego Gutić, diplomirani pravnik i inženjer geologije iz Banovića, kadar SDA, koji je nedavno imenovan za mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona, svoj prvi intervju dao je za Faktor.ba.

Za Faktor.ba, budući prvi čovjek najmnogoljudnijeg kantona govori o sastavu nove Vlade, pojedinim ministrima, protestima radnika, zahtjevima pojedinih preduzeća, o šansama Kantona, zapošljavanju…

Faktor.ba: Kada će Tuzlanski kanton dobiti novu Vladu?

“Očekujem da do 15. februara ponudimo Skupštini Kantona sastav nove Vlade. Danas (ponedjeljak) sam krenuo s nekim razgovorima. Očekujem u ovoj sedmici da obavim konsultacije s političkim partijama koje participiraju u Skupštini Kantona i s pozicijom i opozicijom. Nakon toga očekujem da partije koje su ušle u vlast, DF, Radom za boljitak i BPS, ponude svoje kandidate za ministre. Nakon toga idemo u razgovore s ministrima. Poslije toga ne vidim nikakve prepreke da Skupštini ponudim sastav nove Vlade.”

Faktor.ba: Poznata su već neka imena ministara, bar onih iz SDA. Koliko ste Vi zadovoljni imenima?

“Imam podatke za četiri ministarstva koje je dobila SDA. Što se tiče njihovih biografija, imamo respektabilne podatke o određenim kandidatima. Međutim, po meni to nije mjerilo koliko će ko biti uspješan ministar. Oni trebaju svojim radom da pokažu koliko su uspješni, kvalitetni i dobri.”

Faktor.ba: U SDA je bilo sporno ime ministra poljoprivrede. Očekujete li da će se tokom ove sedmice i to riješiti?

“Ministarstvo poljoprivrede pripalo je Živinicama i oni su već dobili rok da do petka dostave dva nova imena. Takav je zaključak bio. Oni još nisu dostavili ta dva nova imena. Očekujemo da će do kraja sedmice to biti razriješeno. Ne vidim razlog za bilo kakve probleme.”

Faktor.ba: Na premijerskoj poziciji  dočekat će vas skoro svakodnevni protesti radnika. Bliži se 7. februar i godišnjica masovnih protesta. Radnici najavljuju da će 2. februara imati okupljanje, proteste… Kakav će Vaš odgovor biti prema radnicima?

“Kada je u pitanju 7. februar, to je jedan crni datum u historiji BiH i TK. Podržavam svačije pravo da demonstrira i izražava svoje nezadovoljstvo, ali u skladu s demokratskim principima i u okviru zakona. To što se desilo 7. februara, pokazalo je vrijeme, nije bilo u skladu sa zakonom, a čini mi se da reakcije pravosudnih organa nisu bile adekvatne nakon tih događaja.

Što se tiče radnika, mi ćemo razgovarati s njima, tražiti rješenja. Ali, ovdje moramo prvu stvar naglasiti, da moramo odvojiti privredna društva s državnim većinskim kapitalom od privrednih društava s većinskim privatnim kapitalom. Treba pomoći radnicima, ali treba uvažiti realnost s terena. A to je da i radno zakonodavstvo, zakonodavstvo koje regulira pitanje uvezivanja radnog staža, doprinosa, jeste zakonodavstvo koje je doneseno na nivou Federacije i da mi vjerovatno nemamo snage, ekonomske moći da sami riješimo pitanje uvezivanja radnog staža. U tom smislu očekujem pomoć buduće Federalne vlade i premijera.

Faktor.ba: Imate li neke planove konkretno za preduzeća kao što su Aida, Konjuh, Dita…?

“Ja tu vidim posljednju šansu kroz ovaj Zakon o finansijskoj konsolidaciji koji je donesen na nivou Federacije. Koliko mi je poznato Vlada je usvojila programe za neke od tih preduzeća. Sljedeća procedura jeste prihvatanje programa na Vladi Federacije i na kantonalnoj Vladi. Ukoliko se pokaže da ta preduzeća nisu ekonomski održiva, onda treba pribjeći i možda najcrnjem scenariju, a to je u okviru Zakona o stečaju pokušati riješiti probleme tih preduzeća.”

Faktor.ba: Pored nekoliko stotina radnika koji protestuju i koju su uvijek u centru pažnje, u Tuzlanskom kantonu živi još blizu 500.000 stanovnika. Na birou je njih oko 100.000, a među njima i veliki broj mladih. Šta se za njih može uraditi?

“Prvi prioritet jeste da sačuvamo ovo malo zdravog realnog sektora kojeg imamo i ovo malo zdravih radnih mjesta. Mislim da se moramo okrenuti tim zdravim firmama, pokušati njima stvoriti povoljniji ambijent, pokušati njima napraviti određenu vrstu poreskih olakšica. Vidim da to najavljuje i mandatar za sastav Federalne vlade. Dakle, kroz oslobađanje od uplate svih doprinosa za nova upošljavanja, i na taj način postepeno smanjivati broj nezaposlenih.”

Faktor.ba: Gdje je najveća šansa Tuzlanskog kantona?

“Zagovaram jednu vrstu ekonomske autonomije Tuzlanskog kantona. To znači da mi moramo upravljati resursima koje imamo, a tu su prije svega energija, ugalj, poljoprivreda, šuma i voda. U tim sektorima treba tražiti šansu za oporavak TK. Ova dva projekta koja se najavljuju, Blok 7 u Tuzli i termoelektrana u Banovićima, jesu kapitalni projekti iza kojih mora stati država, Kanton, iza kojih moramo stati svi bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali. To donosi dobrobit Kantonu, zapošljava ljude, stvara novu vrijednost. Kada govorim o ekonomskoj autonomiji, odnosno upravljanju resursima kojima raspolažemo, tu prije svega mislim na Termoelektranu i na ugalj. Ne može se desiti da se Elektroprivreda maćehinski u tom dijelu odnosi prema ovom Kantonu i ovim općinama, čija se zemljišta raubaju, čiji građani udišu prljav zrak, čiji su građani zatrovani. Očekujem da će svi, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju, zauzeti jedinstven stav. Imamo namjeru okupiti sve federalne poslanike i o tome otvoreno razgovarati i o svim tim problemima koje ima Kanton u odnosu na Federaciju i da to pokušamo riješiti.

Veliku šansu vidim i u poljoprivredi. Ovih dana upoznat sam s informacijom da jedna velika domaća kompanija razgovara sapredstavnicima općine Čelić vezano za pokretanje fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću. Vlada će u svakom slučaju podržati taj projekat. Također, veliku šansu vidim u drvno-prerađivačkoj industriji. Moramo zauzeti stav da domaći drvoprerađivači imaju prednost u odnosu na strane, što sada nije praksa.

(Tuzlainfo/S. H./Faktor.ba)