Od Doma „Moša Pijade“ do danas: Promovisana monografija „Šest decenija postojanja“ BKC-a Tuzla

by admin
| 17:09

Na tradicionalnom godišnjem prijemu za prijatelje i poslovne partnere Bosanskog kulturnog centra Tuzla, danas je pred brojnim zvanicama iz kulturnog, političkog i društvenog života Tuzle, svečano promovisana monografija „Bosanski kulturni centar Tuzla 1954 – 2014“.

Autor pisanog dokumenta je publicista i novinar Mehmed Pargan, koji je na više od 350 strana opisao djelovanje institucije iz koje je u 60 godina postojanja izrastao veliki broj projekata, i kako je to Pargan u predgovoru napisao mjesta gdje su „ odsanjani najljepši snovi mnogih umjetnika“.

Retrospektiva dešavanja ustanove obuhvata period od početka kulturnog razvoja u naselju Kreka, izgradnje Radničkog doma „Moše Pijade“, period do njegove rekonstrukcije 1980. godine, ratni i poratni period 1992-1997, te period od osnivanja BKC-a.

Monografiju su promovisali autor Mehmed Pargan, urednik Semir Fejzić, te članovi Redakcijskog odbora prof. Čestimir Mirko Dušek i Sead Jamakosmanović, koji su napomenuli da je monografija, kao prvi pisani dokument o ovoj kulturnoj instituciji, temelj za buduće projekte koji će još opsežnije obuhvatiti sve ono što je se desilo i što će se tek desiti u BKC-u Tuzla.

Monografija je štampana u tiražu od 500 primjeraka, a svoje primjerke su dobile sve zvanice na današnjoj promociji.

U Bosanskom kulturnom centru ove godine je održano više od 200 manifestacija, a samo u decembru BKC je posjetilo više 12.000 ljudi.

(Tuzlainfo) / Foto: D. Zabuš

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.