Uprava policije MUP-a TK: Davanjem priloga podstičete nezakonite radnje migranata

by nedim
| 16:56

Sigurnosnu situaciju na području Tuzlanskog kantona već duži period karakteriše migrantska problematika, koja sa sobom nosi mnoge negativne pojave uslovljene nezakonitim ponašanjem migranata, pri čemu pojedini građani u određenoj mjeri doprinose i podstiču navedene negativnosti – navodi se na početku saopštenja za javnost Uprave policije MUP TK, koje prenosimo u cjelosti:

Naime, svjedoci smo da se migranti i dalje mogu zateći na raskrsnicama i drugim površinama namijenjenim za odvijanje javnog saobraćaja, gdje vrše prodaju određenih proizvoda kao i samo prosjačenje, dok građani kupovinom tih proizvoda i davanjem priloga podstiču njihove nezakonite radnje, te se na taj način ugrožava kako sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Podsjećamo da je prosjačenje propisano kao prekršaj Zakonom o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona, dok je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, u članu 19. stav 1., između ostalog propisano da je “…zabranjeno obavljati bilo kakve radnje koje bi mogle ugrožavati ili ometati saobraćaj na javnom putu”, a u stavu 2. je propisano “Na javnom putu i njegovom zaštitnom pojasu zabranjeno je podizati spomenike i postavljati druga spomen-obilježja, prodavati proizvode i sl.”.

Shodno navedenom, još jednom apelujemo na sve građane da svojim radnjama i ponašanjem podstiču poštivanje zakonskih propisa, te de na taj način doprinesu poboljšanju ukupnog stanja sigurnosti na našem području – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)