Novalić: Autocesta Tuzla – Orašje će biti dio putne komunikacije Sarajevo – Beograd

by Tuzla Info
| 16:00

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je danas u Srebreniku promociji projekta “Autocesta Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča” koji je ocijenio veoma bitnim za taj grad i Tuzlanski kanton.

Istakao je da bi ta cesta u konačnici bila nastavljena do Žepča gdje bi se spajala s Koridorom Vc i bila dio komunikacije Sarajevo – Beograd.

Novalić je naveo da je u januaru 2022. godine otvoren konkurs za taj projekt i da je spreman za tender i izvođenje radova, a čemu su prethodili brojni sastanci u Federalnoj i Vladi TK.

Pojasnio je da su na jednom od tih sastanaka predstavnici Srebrenika i Gradačca tražili da im dionica spomenute ceste s Majevice bude približena.

– Budući da je u Tuzlanskom kantonu usvojen urbanistički plan, taj zahtjev nije riješen, ali smo zamolili JP Autoceste FBiH da sačine analizu izmjene – pojasnio je Novalić.

Dodao je da Vlada FBiH, bez obzira na to, već drugu godinu zaredom izdvaja sredstva za početak radova na brzim cestama na periferiji Koridora Vc, te je otvoren i projekt Jadransko-jonske autoceste.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Srebrenika Nermin Tursić izjavio je da će taj projekt promijeniti čitav kanton i unaprijediti standard življenja za sve građane.

Naglasio je da je najavljen sastanak kojem će prisustvovati premijer Novalić i izvršni direktor JP Autoceste FBiH Ešef Džafić, a pozvat će i gradonačelnika Gradačca i direktora JP Ceste FBiH kako bi svoje zahtjeve pretvorili u idejnu formu.

Džafić je potcrtao da je ta cesta posebno bitna jer treba da povezuje Luku Brčko i aerodrom Dubrave, te bi imala veliki značaj za razvoj lokalnih zajednica.