Plivanje: Tuzlanka Zerina Vrabac osvojila četiri zlatne medalje na mitingu u Beogradu

by nedim
| 12:00

Protekli vikend 29. i 30.10.2022. godine u Beogradu je održan je Međunarodni plivački miting ”Miting mladih plivača Vračar” u organizaciji plivačkog kluba ”Vračar” iz Beograda. Plivalo se u malom bazenu sa šest staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom plivačkom mitingu nastupilo je 282 plivačica i plivača iz 20 plivačkih klubova iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 Plivački klub „Zmaj-Alpamm“ Tuzla je uzeo učešće sa jednom takmičarkom, Zerina Vrabac. U izuzetno jakoj konkurenciji Zerina je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu preko godinu dana, osvojila četiri zlatne medalje u E kategoriji za djevojčice 2010 godište u sljedećim disciplinama: 50 prsno, 1. mjesto; 50 delfin, 1. mjesto; 100 delfin, 1. mjesto i 200 delfin, 1. mjesto.

– Zerina zahvaljujući svom predanom radu i talentu, uz svoje roditelje, naše trenere i klub i dalje nastavlja prkositi nezainteresovanosti bilo kog nivoa vlasti da riješi problem bazena u Tuzli i tuzlanskom kantonu i pomogne ne samo Zerini nego svoj djeci tuzlanskog kantona i Tuzle. Mi čestitamo našoj zmajici Zerini Vrabac na ovim fantastičnim rezultatima i očekujemo od vlasti tuzlanskog kantona i grada Tuzla da riješe problem koji imaju sva tuzlanska djeca sa nedostatkom gradskog javnog olimpijskog bazena. Pozivamo i medije da aktivnije proprate problem bazena u Tuzli i pomognu sa svoje strane sve tuzlanske mališane – istakli su iz PK Zmaj-Alpamm.

Iz kluba napoinju i da  Zerina, kao i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje osnovne uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.