FOTO / Ljeto u Puračiću 2022”: Gosti iz Turske oduševili publiku

by nedim
| 15:00

Drugi po redu koncert u okviru manifestacije “Ljeto u Puračiću 2022”, održan je sinoć na platou ispred Doma kulture u Puračić.

Ovoga puta, publiku u Puračiću su zabavljali članovi folklorne grupe „HAVSA BELEDIYESI HALK OYUNLARI TOPLULUĞU“ HAVSA iz turskog grada Edirne.

Oni su u Puračić doputovali kako bi nastupili i na 10. Internacionalnoj smotri folklora “Dani časke – Puračić 2022”, koja će biti održana 6. augusta.

Folklorni ansambl opštine Havsa – Edirne, Republika Turska je osnovan 2009. godine i sada broji oko 200 članova. Učesnici su brojnih takmičenja u Turskoj i osvajači mnogo medalja i priznanja.

Osim u Turskoj učesnici su brojnih festivala u svijetu, a koliko su aktivni pokazuje činjenica da su u 2016. godini uzeli učešće na festivalima u Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Dubaiju, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.

 

Prijateljstvo sa Puračićem traje od 2012. godine i ono je krunisano bratimljenjem opštine Havsa sa opštinom Lukavac u 2016. godini.

Uoči samo koncerta, generalni direktor Şişecam Soda Lukavac Mehmet Tekin Özdemir  je primio članove KUD-a “Puračić” i delegaciju/prijatelje iz Turske, Havsa Edirne, koju su činili: Õzkan Fidan – upravnik državnih škola za oblast Havsa, Gūrkan Guzelharcan  nastavnik i koreograf narednih igara, Mehtap Ilgaz pomoćnik načelnika opštine Havsa za sport i kulturu te, Neslihan Kurban nastavnik engleskog jezika.

 

Upriličan je zajednički ručak te obilazak fabrike, a dogovorena je i saradnja u budućnosti.

U nastavku “Ljeta na čaršiji”, publika će večeras, sa početkom u 19:30 h, na platou ispred Doma kulture u Puračiću moći pogledati nastup tri folklorna društva i to iz Makedonije, Turske i Bosne i Hercegovine. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.