U Potočarima predstavljen dokumentarni film „Kapija 95“

by Tuzla Info
| 11:30

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 27. godišnjica zločina masakra na Tuzlanskoj kapiji. Premijerno je predstavljen dokumentarni film „Kapija 95“ u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja i PINCH Media.

Prisutni na premijeri filma su bili predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić, Nataša Perić presjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Dino Kalesić preživjeli masakra na Kapiji i Mirko Pinceli snimatelj i režiser PINCH Media.

Nakon prezentacije filma prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Ševket Hafizović i kazao da nažalost nema izvinjenja i kajanja za počinjen zločin.

– Nije to ništa drugo nego pokušaj da se ubije život, da se ubiju generacije, 71 mladi život je ubijen 25. maja na Kapiji u Tuzli. Nažalost, imamo aktere koji učestvuju u vlasti u Bosni i Hercegovini, a imaju dosije iz prošlosti. Od danas u buduće sva mjesta zločina u Bosni i Hercegovini treba obilježavati – poručio je Hafizović.

Preživjeli masakra na „Kapiji“ Dino Kalesić kaže da oni iz Tuzle posebnim očima gledaju na Srebrenicu i žrtve genocida.

– Ovo je prvi put da me emocije slome na javnom skupu, a razlog je jer smo u Potočarima. Srebrenica je nama rana jednaka kao i „Kapija“ i „Bijele trake“. Pričati trebamo o Srebrenici i Kapiji, i moraju ovi zločini ući u regionalne bosanskohercegovačke udžbenike. Nemojte dozvoliti da naredne generacije ne budu upoznati o istini. Bio sam ratni novinar i znam šta se dešavalo i svi trebamo prenositi istinu – poručio je Kalesić.

Ovaj događaj je organizovan u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Centra za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnog centra Srebrenica, prenosi Fena.