AM SDA TK o dolasku delegacije iz RS u Tuzlu: Ne dozvolimo da žrtva postane krivac

by nedim
| 21:31

Na za sutra, 15. maja 2022. godine, najavljeni dolazak na Brčansku Maltu delegacije iz entiteta RS, a  organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije “oslobodilačkih ratova”, reagovala je Asocijacija mladih SDA Tuzlanskog kantona.

Njihovo saopštenje prenosimo u nastavku:

Sutra se obilježava tačno trideset godina kako su MUP-a i PL-a BiH Tuzla udruženim snagama osujetili i spriječili planove agresorske JNA u pokušaju da opkole grad i učine onako kako su to uradili u Sarajevu tokom četiri godine rata.
Tog 15. maja 1992 godine pijani rezervisti JNA na izlasku iz grada pokušavajući pobiti što više građana koji su se usputno nalazili na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme zahtjevalo je brzu reakciju pripadnika MUP-a kako bi spriječili daljnje stradanje naših građana. Za JNA tog 15. maja nikako ne smijemo više kazati da je bila “Jugoslavenska” a još manje “narodna” jer su prije toga skinuli sva obilježja JNA te postavljali, u kasarnama, srpsko-četnička obilježja “4C”. Također, napominjemo da je SDS samo 12 dana ranije, proglasio “Srpsku općinu Tuzla”.
O detaljima tog događaja nećemo govoriti, o tome su dovoljno kazali sudovi koji su oslobodili branioce grada Tuzla.
Na isti dan i na istom mjestu planirano je okupljanje članova porodica poginulih pijanih rezervista koji su svoja tijela ostavili na tuđoj zemlji i u tuđem gradu pucavši po civilima. Oni koji su bili ranjeni, bez obzira na okolnosti koje su se desile, bili su zbrinuti i poslani svojim kućama u Srbiju.
Mi se oštro protivimo ovom okupljanju i nećemo dozvoliti da “žrtva postane krivac”. Očito je da se ovakvim postupcima ne pridonosi miru i istini koja je prijeko potrebna na ovim prostorima i vrlo je očito da je u pozadini ovog okupljanja izazivanje incidenta koji će njihovoj strani poslužiti kao argument protiv vrijednosti koje grad Tuzla gaji.
Ovim putem pozivamo sve institucije da ne dozvole relativizaciju historije i promjene karaktera agresije na Bosnu i Hercegovinu, s’ obzirom da ćemo sutra čuti mnogo laži u koje ni oni sami ne vjeruju.
Ne dozvolite da se kosti ubijene tuzlanske djece i one djece koja su poginula od četničke granate na Kapiji budu krivci za ono što su oni uradili. Danas će se promjeniti mišljenje o 15. maju, sutra će o Tuzlanskoj kapiji, šta je sljedeće?

Ne dozvolite da žrtva postane krivac, saopšteno je.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.