Umjetničko djelo Ismeta Mujezinovića vraćeno u Tuzlu

by nedim
| 11:00

Stadion Tušanj svečano je otvoren 28. jula 1957. godine, kada je odigrana i prijateljska utakmica između Slobode i Zagreba. Detalj sa utakmice zabilježio je Miloš Đurašević, a velikan Ismet Mujezinović pretočio je tu crno- bijelu fotografiju u umjetničko djelo. Utakmici je prisustvovalo rekordnih 10 hiljada gledalaca, a krajnji rezultat susreta bio je 5:2 u korist Crveno- crnih.

Otvaranje gradskog stadiona spada u jedne od značajnijih događaja u historiji grada Tuzla te je shodno tome i dogovoreno vraćanje ove slike „tamo gdje i pripada”, kako to navodi Almir Čavalić, vlasnik Art Gallery 1919.

Nakon saznanja gdje se nalazi ovo umjetničko djelo, Aid Berbić, predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, pobrinuo se da slika nađe svoj put do Tuzle.

„Presretan sam jer smo uradili jednu istinsku stvar kako za grad Tuzla tako i za Radničko sportsko društvo, a posebno za fundus Ismeta Mujezinovića, koji je jedan od simbola grada Tuzla”, govori Aid Berbić.

Dimenzija slike je 45x90cm, a slikarska tehnika kojom je rađena jeste ulje na platnu.

„Posjedujem ovu sliku 15, možda i više godina. Kupio sam je putem jednog posrednika u Dubrovniku. Mislim da je jako specifična, umjetnički ne možemo ni pričati o njenoj vrijednosti. Postojao je veliki interes za ovu sliku, no ona je na kraju završila u pravim rukama”, objašnjava Almir Čavalić.

Od 28. aprila ove godine, slika konačno postaje vlasništvo Radničkog sportskog društva Sloboda i zauzimat će „jedno od reprezentativnih mjesta kako u Kući sporta tako i u gradu Tuzla”, govori Aid Berbić.

Ismet Mujezinović rođen je u Tuzli 2. decembra 1907. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Sarajevu 1926. godine. Likovnu akademiju u Zagrebu završio je 1929. godine, gdje specijalizira zidno slikarstvo kod Joze Kljakovića. Bio je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, stvorio je mnoštvo djela koja se nalaze u umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama i u privatnim kolekcijama, piše FK Sloboda na svojoj stranici.