Otrkivaju se karte: Fahrudin Radončić otkrio da li će SBB podržati smjenu Vlade TK?

by nedim
| 21:18
1409 SBB radoncic

Gostujući u Dnevniku D Federalne TV, Fahrudin Radončić predsjednik SBB BiH, večeras je odgovorajući na novinarsko pitanje nagovijestio da bi SBB sa svoje „dvije ruke“ u Skupštini TK mogao podržati smjenu aktuelne Vlade TK, a koju će na sjednici Skupštine TK zakazanoj u ponedjeljak 14. februara predložiti sadašnja opozicija u Tuzlanskom kantonu.

-Imamo tamo dva poslanika i od njih zaista zavisi parlamentarna većina. Dogodila se dolje turbulencija, nakon što je gospodin Kukić stavljen na crnu listu, a PDA morala da promjeni predsjednika. Ukoliko ova druga većina, a mislim da su danas skupili dovoljno potpisa, bude zatražila promjenu vlade SBB će se ponašati kao i do sada. Naši kantonalni poslanici sa svojim legitimitetom samostalno će donijeti odluku da li da ide nova vlada i u kom kadrovskom sastavu. Ono što sigurno možemo računati da SBB neće biti dio izvršne vlasti, neće imati svoje ministre i to nas ne zanima- rekao je Fahrudin Radončić.

Obzirom da u sadašnjem sastavu Vlade TK, koja je na vlast došla zahvaljujući upravo presudnim izlaskom SBB-a iz prethodne koalicije, ova stranka ima dva minsitra (Mevludin Hodžić i Zlatan Muratović), Radončićeva najava učešća u vlasti bez svojih ministara nagovještava podršku novoj većini.

Podsjećamo, opoziciju u Skupštini Tuzlanskog kantona pred predstojeću Skupštinu TK čine poslanici iz redova SDA, SD BiH, S BiH i DF koji zajedno imaju 16 poslanika. Za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona će im trebati podrška još dva poslanika. Hoće li to biti SBB-ov dvojac sa sigurnošću će se moći tvrditi u ponedjeljak. /A. V./