U Tuzli promovisana knjiga Ramiza Salkića: Zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti

by nedim
| 20:52

Knjiga “Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, autora Ramiza Salkića iz štampe je izašla prošle godine, a njena promocija upriličena je večeras u Bosanskom kutlturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Na promociji koja je izazvala veliku pažnju javnosti pored autora Salkića govorili su urednik Mehmed Pargan i recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović. Moderator programa bio je Sevret Mehmedćehajić. Prisutnima se obratio i Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

Knjiga, iako to nije baš uobičajeno kod nas, donosi integralne presude Suda Bosne i Hercegovine, kojima se presuđuje za ratne zločine u Bratuncu, odnosno u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac, kojima se bavi ova knjiga. Također, donosi i spisak ubijenih Bošnjaka, stanovnika ovih naselja, od 1992. do 1995. godine.

– Ovom knjigom želim ohrabriti Bošnjake Hranče, Bratunca, ali i cijelog ovog prostora, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, da istraju u borbi, koju vode časno i ustrajno. Da nikada ne odustanu od svojih ognjišta. Naš povratak je naša borba za istinu, za pravdu i za domovinu Bosnu i Hercegovinu. O nama najbolje govori naš miran povratak i želja da živimo na svojim ognjištima. Iako je nad nama počinjen Genocid, mi smo spremni da živimo u miru sa komšijama. Koliko smo zreo narod pokazuje činjenica da nismo uzimali pravdu u svoje ruke, već smo taj posao prepustili institucijama države Bosne i Hercegovine, od koje očekujemo da procesuira i kazni počinioce zločina, rekao je  Ramiz Salkić.

Dodao je da Bošnjaci Hranče, Bratunca i cijele Bosne i Hercegovine, iz ove knjige treba da izvuku važne pouke i da budu još ustrajniji i odlučniji u borbi za svoje ognjište, svoja prava i slobode. Cilj je, kako je naveo slobodna Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih mogućnosti za sve njene građane. Ciljevi Bošnjaka nisu usmjereni ni protiv bosanskih Srba, niti protiv bosanskih Hrvata.

Izdavački projekat “Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje. Jer u protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.

Organizatori događaja bili su BMG Bosanska medijska grupa i BKC Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona./S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.