Promovisana Monografija tuzlanskih vakufa – II knjiga

by nedim
| 9:50
  •  
  •  
  •  
  •  

Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je u srijedu, 06. marta u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina promociju Monogarafije tuzlanskih vakufa – II knjiga, autora mr. Elmedina Avdibašića i mr. Dženana Rahmanovića.

O Monografiji su govorili dr. sc. Senaid Zajimović, dr. sc. Midhat Spahić i Hasan Spahić, prof.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa prof. dr. Amir Karić, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktori instiucija Islamske zajednice i Grada Tuzla, tuzlanski imami, džematlije, vakifi i gosti.

Prigodnim riječima i čestitkama obratili su se muftija Vahid-ef. Fazlović, kao i predsjednik prof. dr. Amir Karić ističući značaj promovisane Monografije.

Tokom promocije istaknuto je da druga knjiga Monografija tuzlanskih vakufa sadrži katastarske, historijske, geografske i druge značajne podatke o vakufskim nekretninama u prigradskim katastarskim općinama. Ovaj sveobuhvatan prikaz prati vakufe kroz različite društveno-ekonomske sisteme u periodu vladavine Austro-Ugarske monarhije, Kraljevine SHS, Jugoslavije do današnjeg vremena. Pomenuti sistemi različito su se odnosili prema vakufu, ali je zajednički cilj svima bio oduzimanje i slabljenje vakufa i njihovo prisvajanje.

Podaci iznešeni u ovoj Monografiji ukazuju na značajne aktivnosti na obnovi i revitalizaciji vakufa u prigradskim područjima Tuzle. Monografija donosi i zanimljive podatke o životu, vjerskim objektima i upravljanju vakufima u prigradskim područjima koje su autori prikupili prelistavajući neobrađenu arhivsku građu staru 100 i više godina, a većina ovih podataka će se ovom prilikom prvi puta objaviti.

Ovdje je vrijedno spomenuti jednu od rijetkih originalno sačuvanih vakufnama koja je izdata Ibrahimu Ponjaviću iz Džindić-mahale. Ova vakufnama dosada nije bila objavljena, niti poznata među tuzlanskim vakufnamama.

Monografija je obogaćena objavljivanjem vakufname Tahira-hanume Tuzlić iz koje se može vidjeti ne samo da su žene vakufile, nego da su bile veoma školovane za svoje vrijeme, što se vidi iz sadržaja vakufname kojim je određena svrha vakufa, a koji kao da je sačinjen za potrebe današnjeg vremena.

Jedna od prepoznatljivih odlika rukopisa Monografije ogleda se u tome što je na realan način prikazao pravo stanje vakufa na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, od vremena njihovog osnivanja sve do danas.

Monografija obiluje mnogobrojnim i raznovrsni podacima, prije svega sadrži dragocjene vijesti o objektima koji su ulazili u sastav vakufa kao što su džamije, mesdžidi, mektebi, turbeta, zatim o mezarjima, dovištima, broju djece u mektebima, mualimima, mutevelijama, strukturi vakufa, poslovanju vakufa i visini prihoda.

Izdavači Monografije su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Vakufska direkcija Sarajevo. Stručni saradnici koji su dali značaja doprinos u pripremi Monografije su mr. Kemal Nurkić i Šemso Kadrić ing. geod. Dizajn i tehničko uređenje potpisuje Eldin Mehmedović.

Ranije, 2017. godine izdata je prva Monografija tuzlanskih vakufa u kojoj su prikupljeni i obrađeni podaci o vakufima na području katastarskih općina: Tuzla I, Tuzla II, Tuzla III i Tuzla IV, vakufi koji se nalaze u gradskoj zoni. U narednom periodu planirano je izdvanje treće edicije o tuzlanskim vakufima.

Tokom promocije prikazan je i kratki dokumentarni film “Tuzla-grad vakufa” autora Eldina Mehmedovića. 

Više fotografija u galeriji.

(Tuzlainfo.ba/medzlistuzla.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.