FOTO / Predstavljamo “Žene za tradiciju”, sekciju KUD-a Modrački mornari

by nedim
| 16:00

Sekcija KUD-a Modrački mornari Šerići “Žene za tradiciju” je nastala u novembru 2015. godine.

Ideja za osnivanje sekcije je podržana od strane Fondacije tuzlanske zajednice u saradnji sa Općinom Živinice, kaže za Tuzlainfo.ba Sanela Čičkušić, predsjednica Sekcije.

– Naš cilj je bio da se žene iz naše sredine pokrenu i učine nešto za sebe, svoju djecu i svoju zajednicu. Znanje starijih žena o starim zanatima (vezovi, heklanje, pletenje, šivanje, keranje, tkanje, stara kuhinja) prenosimo na mlađe generacije kako se tradicija nebi ugasila, ističe Čičkušić.

Mašina, konci, vez, tradicija. Stvari koje su odavno većina žena ispustile iz ruku. Ali ove nisu. Njeguju tradiciju poučene starijim ženama. Volja i ljubav za tradicijom se pokazala uspješnom.

– Okupile smo dobar broj mladih djevojka, mlađih žena i rezultat se već pokazao na prvoj narodnoj nošnji koju smo vezle za naše KUD “Modrački mornari” Šerići. Interesovanje za naš rad se proširilo i naši ručni radovi sada putuju svijetom, dodaje Sanela.

U sekciji se šiju i izrađuju sve vrste pletiva, heklanja, vezova na prirodnim materijalima. Od tradicionalnih vezova i nošnji do modernih odjevnih predmeta sa različitim motivima. Tu su i suveniri od drveta.

– Tradicionalna bosanska kuhinja, isključivo našeg kraja se može naći na različitim sajmovima i promocijama. Otvorene smo za saradnju i sa drugim udruženjima, pravnim i fizičkim licima. U udruzenju imamo registrovan i jedan obrt sto nam olakšava saradnju i za dio u kojem želimo poslovati i proširiti nase proizvode dalje, kaže na kraju razgovora Sanela Čičkušić. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.