VIDEO / Više od hiljadu ljudi na skupu podrške: Rudarska Tuzla večeras uz svoje rudare

by nedim
| 18:39
  •  
  •  
  •  
  •  

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas je organizirao potpisivanje peticije podrške rudarima u Tuzli, a večeras u 18 sati ispred direkcije Rudnika Kreka u Tuzli organizovan je i skup podrške građana rudarskim zahtjevima za bolji status o okviru Koncerna Elektroprivrede BiH.

Okupljanja su organizovana i ispred drugih direkcija rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH u Kaknju, Brezi i Zenici.

Na skupu u Tuzli okupilo se više stotina građana, prema nekim procjenama više od 1000, a skup je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te simboličnim paljenjem baklji, a okupljenim građanima obratili su se predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede obustavljena je proizvodnja u svim pogonima, zbog čega je ozbiljno ugrožena proizvodnja el. energije ali i sistem grijanja u Tuzli i Lukavcu. /A.V./

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.